Polecamy
TOP 5 najlepszych przepisów na… chipsy!
GotowaniePorady domowe

TOP 5 najlepszych przepisów na… chipsy!

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Domowe chipsy są świetną alternatywą dla sklepowych odpowiedników. Mogą być serwowane z różnymi dipami – są więc idealną przekąską na spotkanie ze znajomymi.

Top 5 najlepszych przepisów na domowe chipsów

Chipsy Pascala Brodnickiego

Pacal Brodnicki – jeden ze znanych kucharzy nagrał film, w którym bardzo dokładnie przedstawia, w jaki sposób można zrobić domowe chipsy. Przepis jest bardzo prosty – poradzi sobie z nim nawet największy laik w gotowaniu.

Przepis z kanału „Kocham gotować”

Na kanale „Kocham gotować” można znaleźć przepis na domowe chipsy. Smaży się je w garnku na głębokim oleju.

Chipsy beztłuszczowe

Na kanale Skuteczne.TV jest bardzo ciekawy przepis na beztłuszczowe chipsy – jest to przepis dla osób na diecie. Chipsy przygotowuje się nie tylko z ziemniaków, ale również z buraków i marchewki. Robi się je w mikrofalówce – jest to świetne rozwiązanie dla niecierpliwych.

Chipsy w 3 minuty

Studentka dietetyki przedstawia sposób na wykonanie smacznych i zdrowych chipsów w 3 minuty. Takie chipsy idealnie nadają się na szybką i zdrową przekąskę.

Chipsy z jarmużu

W Kuchni Lidla można znaleźć przepis na zdrowe chipsy z jarmużu. Czas na przygotowanie tych chipsów, to niecałe 30 min. Chipsy z jarmużu są świetną przekąską oraz dodatkiem do potraw, np. zup czy sałatek.

Z czego można zrobić domowe chipsy?

Domowe chipsy można przygotować z różnych warzyw oraz owoców. Taka przekąska jest bardzo zdrowa i smaczna.

Chipsy warzywne można przygotować z:

  • ziemniaków,
  • batatów,
  • buraka,
  • marchewki,
  • pomidora,
  • liści kalafiora,
  • selera,
  • topinamburu,
  • cukinii,
  • jarmużu.

Słodkie owocowe chipsy można przygotować z:

  • banana,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • truskawki.

Domowe chipsy można przygotować w różny sposób:

  • smażyć w głębokim tłuszczu,
  • wysuszyć w piekarniku,
  • w kuchence mikrofalowej,
  • w suszarce do warzyw i owoców.

Wykonanie domowych chipsów w kilku krokach

Aby zrobić domowe chipsy nie trzeba mieć nadzwyczajnych zdolności kulinarnych – często wystarczy odrobina chęci.

Wykonanie krok po kroku chipsów z twardych warzyw, np. ziemniaków, batatów, marchewki, selera.

  1. Warzywa należy bardzo dokładnie wyszorować (najlepsza do tego będzie szczoteczka do rąk).
  2. Osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub lnianej ściereczki.
  3. Pokroić na cieniutkie plasterki.
  4. Plasterki warzyw skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami.
  5. Ułożyć na blaszce, następnie włożyć do rozgrzanego do 170 °C piekarnika na około 10 min.
  6. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piekarnik i pozostawić chipsy w środku do całkowitego wysuszenia.

Chipsy z jabłek, liści kalafiora i jarmużu są świetnym sposobem na zdrową przekąskę i wykorzystanie produktów, które trafiłyby do kosza.

Liście kalafiora są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jego liście należy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i posypać ulubioną przyprawą. Suszyć w temperaturze 200°C około 15 min.

Jarmuż jest bardzo popularnym warzywem wśród celebrytów. Chipsy z jarmużu są zdrowe – zawierają dużo błonnika oraz cennych witamin.

Jabłka świetnie nadają się do zrobienia domowych chipsów – wystarczy je pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce i skropić sokiem z cytryny. Należy suszyć je około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 80 °C.

Zrobienie domowych chipsów jest bardzo łatwe. Takie chipsy są zdrowe i zawierają wiele witamin i minerałów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kto się zajmuje otwieraniem kas pancernych?
Kto się zajmuje otwieraniem kas pancernych?
Otwieranie kas pancernych jest zadaniem dla specjalistów, którzy posiadają odpowiednie narzędzia oraz wiedzę na temat działania takich urządzeń. Zwykły użytkownik nie powinien próbować samodzielnie otwierać kasy pancernych, gdyż może to zakończyć się poważnymi obrażeniami lub uszkodzeniem urządzenia.
Miesiarka do ciasta — kluczowe narzędzie, które przyspieszy pracę w kuchni
Miesiarka do ciasta — kluczowe narzędzie, które przyspieszy pracę w kuchni
Miesiarka do ciasta to niezastąpione narzędzie, które ułatwia wyrabianie ciasta i pozwala uzyskać doskonałą konsystencję. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy początkującym amatorem w kuchni, warto zainwestować w tę praktyczną maszynę. Dzięki niej wyrabianie ciasta staje się łatwiejsze, szybsze i bardziej efektywne. Dlaczego warto ją mieć?
Jak wykorzystać plexi w domu? 4 pomysły
Jak wykorzystać plexi w domu? 4 pomysły
zkło akrylowe, czyli mówiąc potocznie plexi (pleksiglas), to tworzywo które zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Już od dawna plexi wykorzystywane jest w wielu gałęziach przemysłu, a ostatnio coraz częściej sięgają po nie również osoby aranżujące wnętrza, miłośnicy majsterkowania i różnego rodzaju hobbyści.
Ostatnie wpisy