Polecamy
Mrożona herbata miętowa – domowy przepis
GotowaniePorady domowe

Mrożona herbata miętowa – domowy przepis

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Latem mrożona herbata z dodatkiem mięty stanowi chwilę wytchnienia. Idealnie chłodzi, orzeźwia i nawadnia. Jak zrobić idealną mrożoną herbatę miętową? O tym poniżej. 

Mięta to zioło, które ma bardzo dużo zastosowań. Można ją dodawać do dań przygotowywanych na słodko, jak i słono. Pomaga w trawieniu i dolegliwościach żołądkowych, a to nie wszystko! 

Połączona z zimną herbatą jest idealnym napojem na upały, które w naszym kraju trwają nawet 3 miesiące. Mrożoną herbatę wynaleziono już kilka wieków temu, a w krajach Ameryki Północnej jest niezwykle popularna. Można wykonać ją na kilka sposobów, a do jej przygotowania przydatna będzie świeża lub suszona mięta albo liściasta herbata z dodatkiem ziół.

Jak zrobić mrożoną herbatę miętową? 

Klasyczną mrożoną herbatę miętową przygotowuje się w taki sam sposób, jak ciepłą. Jedyną różnicą jest to, że napój należy przeparzyć, aby zachował intensywność smaku po dodaniu lodu. Jeśli się na nią zdecydujesz, poleca się skorzystać z aromatyzowanej herbaty lub czarnej z dodatkiem świeżej mięty. Klasyczny mrożony napój świetnie smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub limonki.

Inny sposób na zrobienie napoju to cold brew. Jest to parzenie herbaty przez bardzo długi czas w niskiej temperaturze. W tym przypadku wykonanie idealnego napoju trwa nawet kilkanaście godzin, więc należy uzbroić się w cierpliwość. 

Te dwie herbaty cechują się innym smakiem. W napoju parzonym w niskich temperaturach dominują słodkie akcenty, wydzielają się głównie węglowodany i aminokwasy. Z kolei klasyczną mrożoną herbatę wyróżniają cierpkie i gorzkie nuty.

Klasyczna mrożona herbata miętowa z dodatkiem cytryn

Korzystając z tego sposobu, zrobisz prawdziwą bombę orzeźwiająco-nawadniającą. Sok z cytrusów stanowi bogactwo witamin oraz pełni rolę naturalnego izotonika, z kolei czarna herbata bogata jest w teinę, która ma działanie podobne do kofeiny. Mięta dzięki swym właściwościom skutecznie pobudza. Całość przynosi ochłodę nawet w największe upały.

Potrzebne składniki:

  • 6 torebek czarnej herbaty,
  • 2 szklanki świeżych liści mięty,
  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn,
  • ½ szklanki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Miętę dokładnie umyj, a cytryny obierz ze skórki. 
  2. Pół szklanki wody zagotuj w małym rondelku. Do wrzącej cieczy dodaj skórkę z cytryn i cukier. Całość mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. 
  3. Następnie gotuj przez 2 minuty. Dodaj miętę. Odstaw wywar i poczekaj, aż ostygnie. 
  4. W międzyczasie przygotuj napar. Do 4 szklanek wrzącej wody włóż 6 torebek czarnej herbaty. Napar powinien się zaparzać przez 5 minut. 
  5. Do wysokiej karafki wlej czarną herbatę, wywar cytrynowo-miętowy oraz 4 szklanki zimnej wody. Następnie dodaj sok z cytryn i kostki lodu. 

Mrożona herbata miętowa cold brew

Cold brew wymaga cierpliwości. Jest to niezwykle prosty w przygotowaniu napar, ale zabiera nieco więcej czasu.

Potrzebne składniki: 

  • 50 g earl grey lub herbaty zielonej,
  • 2 łyżki suszonej mięty,
  • opcjonalnie: 2 łyżki brązowego cukru,
  • kilka plasterków cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika lub butelki wrzuć 50 g wybranej herbaty, suszoną miętę i brązowy cukier. 
  2. Całość zalej 2 litrami zimnej, przefiltrowanej wody. 
  3. Miksturę włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. 
  4. Po upływie czasu całość przefiltruj przez sitko, dodaj kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu.

zdjęcie główne: Chinh Le Duc/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pralka nie pobiera płynu do płukania – co może być przyczyną?
Pralka nie pobiera płynu do płukania – co może być przyczyną?
Co robić, gdy nasza pralka nie chce pobierać płynu do płukania? Czy musimy od razu wzywać fachowca? Podpowiadamy, jak w tej sytuacji nie spanikować i podjąć właściwą decyzję.
Nawóz mineralny czy naturalny – który lepszy do warzyw i owoców?
Nawóz mineralny czy naturalny – który lepszy do warzyw i owoców?
Prawidłowe przygotowanie gleby pod uprawy i odpowiednie nawożenie ma ogromny wpływ na uprawiane owoce i warzywa.
Gdzie kupić i jak przechowywać ekogroszek?
Gdzie kupić i jak przechowywać ekogroszek?
Ekogroszek to popularne paliwo stałe, które jest coraz częściej wykorzystywane w kotłach i piecach centralnego ogrzewania. Dzięki swoim zaletom, takim jak wysoka wartość opałowa i niska zawartość popiołu, ekogroszek stał się alternatywnym źródłem ciepła dla węgla kamiennego i drewna. Gdzie można kupić ekogroszek oraz jak przechowywać go w domu?
Ostatnie wpisy