Domowe chipsy są świetną alternatywą dla sklepowych odpowiedników. Mogą być serwowane z różnymi dipami – są więc idealną przekąską na spotkanie ze znajomymi.
Pacal Brodnicki – jeden ze znanych kucharzy nagrał film, w którym bardzo dokładnie przedstawia, w jaki sposób można zrobić domowe chipsy. Przepis jest bardzo prosty – poradzi sobie z nim nawet największy laik w gotowaniu.
Na kanale „Kocham gotować” można znaleźć przepis na domowe chipsy. Smaży się je w garnku na głębokim oleju.
Na kanale Skuteczne.TV jest bardzo ciekawy przepis na beztłuszczowe chipsy – jest to przepis dla osób na diecie. Chipsy przygotowuje się nie tylko z ziemniaków, ale również z buraków i marchewki. Robi się je w mikrofalówce – jest to świetne rozwiązanie dla niecierpliwych.
Studentka dietetyki przedstawia sposób na wykonanie smacznych i zdrowych chipsów w 3 minuty. Takie chipsy idealnie nadają się na szybką i zdrową przekąskę.
W Kuchni Lidla można znaleźć przepis na zdrowe chipsy z jarmużu. Czas na przygotowanie tych chipsów, to niecałe 30 min. Chipsy z jarmużu są świetną przekąską oraz dodatkiem do potraw, np. zup czy sałatek.
Domowe chipsy można przygotować z różnych warzyw oraz owoców. Taka przekąska jest bardzo zdrowa i smaczna.
Chipsy warzywne można przygotować z:
Słodkie owocowe chipsy można przygotować z:
Domowe chipsy można przygotować w różny sposób:
Aby zrobić domowe chipsy nie trzeba mieć nadzwyczajnych zdolności kulinarnych – często wystarczy odrobina chęci.
Wykonanie krok po kroku chipsów z twardych warzyw, np. ziemniaków, batatów, marchewki, selera.
Chipsy z jabłek, liści kalafiora i jarmużu są świetnym sposobem na zdrową przekąskę i wykorzystanie produktów, które trafiłyby do kosza.
Liście kalafiora są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jego liście należy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i posypać ulubioną przyprawą. Suszyć w temperaturze 200°C około 15 min.
Jarmuż jest bardzo popularnym warzywem wśród celebrytów. Chipsy z jarmużu są zdrowe – zawierają dużo błonnika oraz cennych witamin.
Jabłka świetnie nadają się do zrobienia domowych chipsów – wystarczy je pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce i skropić sokiem z cytryny. Należy suszyć je około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 80 °C.
Zrobienie domowych chipsów jest bardzo łatwe. Takie chipsy są zdrowe i zawierają wiele witamin i minerałów.