Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Sadzenie ziemniaków z nasion nie jest jeszcze popularne, jednak nasiona tych warzyw cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród ogrodników. Jak sadzić ziemniaki z nasion? Jakie wartości odżywcze posiadają te warzywa?
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. W naszym kraju są one bez wątpienia zaliczane do najpopularniejszych warzyw. Ziemniaki zaliczane są do rodziny psiankowatych. Wywodzą się one z Ameryki Północnej i Południowej, a w Europie pojawiły się dopiero w XVI wieku. Ziemniaki posiadają silnie ulistnione pędy, które mogą osiągnąć nawet do 80 centymetrów długości. Mięsista, gruba łodyga może być kanciasta lub kulista w przekroju. Bulwy ziemniaka osiągają średnicę od 3 do 10 centymetrów. Ziemniaki posiadają skrętoległe, zielone liście. Niewielkie kwiaty ziemniaków mogą przybrać barwę białą, zieloną, fioletową, błękitną lub różową. Owocami są zielono-żółtawe lub zielone, wielonasienne, kuliste jagody, które osiągają do 1,5 centymetra średnicy. Bulwy ziemniaków charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Są one ważnymi produktami spożywczymi, jak również cennymi roślinami pastewnymi.
Uprawa ziemniaków z nasion cieszy się coraz większą popularnością. Wiąże się to z faktem, że w przeciwieństwie do tradycyjnych upraw z bulw, hodowle z nasion są w większym stopniu odporne na takie choroby jak na przykład zaraza ziemniaków (materiał siewny jest pozbawiony patogenów). Dodatkowo uprawa z nasion może dawać wyższe plony. Warto podkreślić również, że nasiona ziemniaków zachowują zdolność do kiełkowania nawet przez wiele lat.
Nasiona ziemniaków kiełkują w temperaturze od 16 do 22 stopni Celsjusza (należy zdawać sobie sprawę, że w temperaturze przekraczającej 22 stopnie Celsjusza tempo kiełkowania znacząco spada). Zaleca się uprawianie ich w szklarni, ewentualnie w tunelu foliowym. Optymalne podłoże dla nasion ziemniaków to ziemia na bazie torfu o pH zbliżonym do 6.
Jako, że nasiona ziemniaków potrzebują stale wilgotnego podłoża, musimy pamiętać o regularnym ich podlewaniu.
Współcześnie uprawy ziemniaków występują w większości krajów na świecie. Z tego względu ilość potraw przyrządzanych z tych warzyw jest imponująca. Ziemniaki można upiec, ugotować, usmażyć, przygotować z nich puree. Warzywa te są surowcem do produkcji popularnych chipsów i frytek. Dodajemy ich do zup, zapiekanek, wypieków. Służą one także do produkcji spirytusu. Pozyskiwana z ziemniaków skrobia ziemniaczana jest wykorzystywana do produkcji wielu wyrobów spożywczych, a także przemysłowych.
Istnieje wiele odmian ziemniaków, które mogą różnić się pomiędzy sobą zastosowaniem. Odmiany oznaczone symbolem A to odmiany sałatkowe. Jak sama nazwa wskazuje nadają się do produkcji sałatek. Odmiany typu B mają wiele zastosowań. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, sosów, na ich bazie przygotujemy ciasta ziemniaczane, frytki i różnego rodzaju zapiekanki.
Odmiana typu C to odmiana mączysta. Kucharze polecają ją do produkcji pyz, placków ziemniaczanych, a także do pieczenia.
Ziemniaki to warzywa niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w wartości odżywcze. Dostarczają nam one między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, jodu, wapnia. Ziemniaki to także źródło białka i aminokwasów.
Pamiętajmy, że zawartość substancji odżywczych w ziemniakach zależy w dużej mierze od konkretnej odmiany, a także od warunków, w jakich warzywa te wzrastały.
Zdjęcie główne: materiał od klienta