Cena prawdziwego masła jest bardzo wysoka. Jednak możesz zrobić masło samodzielnie w maselnicy poprzez wielogodzinne ubijanie śmietanki. Takie masło jest naprawdę pyszne!
Wiele osób choć raz spróbowało w swoim życiu pysznego wiejskiego, świeżego masła. Jego smak jest zupełnie inny od tego, które jest dostępne w sklepach. Niektóre sklepowe masła smakiem przypominają to z dawnych lat – jednak cena takiego masła to nawet 15 zł za 200 g, a skład nie powala. Świeże, domowe masło zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Dla większości osób robienie domowego masła kojarzy się z widokiem ogromnej, drewnianej maselnicy. Obecnie do zrobienia masła wystarczy mikser lub zwykły duży słoik z zakrętką.
Do przygotowania domowego masła potrzebna jest tylko śmietanka, którą można zakupić w każdym sklepie. Samodzielne przygotowanie masła jest bardzo łatwe.
Im tłustsza jest śmietanka do ubijania, tym lepsze będzie masło. Dlatego warto robić domowe masło ze śmietany 36%, choć masło ze śmietanki 30% również się uda. Jeśli masz dostęp do prawdziwej, tłustej wiejskiej śmietany – to super, takie masło będzie pyszne. W niektórych sklepach można również znaleźć śmietanę 42%, która jest doskonała do zrobienia domowego masła.
Śmietana przed ubiciem musi być chłodzona przez co najmniej kilka godzin w lodówce. W zależności od zawartości tłuszczu z 2 l śmietanki wychodzi około 500 g domowego masła.
Przygotowanie domowego masła ze śmietanki jest bardzo proste. Wystarczy wlać śmietankę do miski (najlepiej plastikowej lub szklanej) i ubijać tak długo, aż śmietanka się zwarzy i powstaną grudki, które oddzielą się od maślanki. Śmietankę możesz ubijać w robocie kuchennym lub Thermomixie. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, to możesz ubijać masło za pomocą trzepaczki. Domowe masło można również zrobić w zwykłym słoiku. Wystarczy wlać śmietankę do słoika, zakręcić go i potrząsać nim bardzo energicznie przez co najmniej kilkanaście minut.
Maślankę, która wytrąci się podczas ubijania, należy zlać (można ją wykorzystać do naleśników, chleba lub ciasta). Grudki masła, które powstaną, należy uformować w kulę, przełożyć na sitko i przelać kilkukrotnie bieżącą wodą – tak, aby pozbyć się resztek maślanki.
Masło można również przełożyć do plastikowego lub szklanego naczynia z wodą i płukać do momentu, aż będzie bardzo czysta.
Gdy masło jest już opłukane z resztek maślanki, to należy pozostawić je na sicie do odcieknięcia. Do masła można dodać soli. Następnie należy je uformować, przełożyć do szczelnego pudełka i włożyć do lodówki.
Masło czosnkowe jest bardzo popularnym produktem stosowanym do tostów, grzanek, czy zwykłego chleba. Przygotowanie domowego masła czosnkowego jest bardzo proste.
Gdy masło jest już wypłukane z maślanki, to wystarczy dodać na 100g masła około 3-4 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, sól, pieprz, 2 łyżki suszonej natki pietruszki lub suszonego koperku i dobrze wymieszać.
Do domowego masła, zamiast czosnku można dodać ulubione zioła lub przyprawy.
Thermomix w ostatnim czasie stał się bardzo popularnym sprzętem w wielu domach. Robienie masła w tym urządzeniu jest banalnie proste. Wystarczy tylko założyć motylek, wlać śmietankę i mieszać przez około 1 min na obrotach nr 4. Następnie takie masło należy przełożyć na sitko wyścielone gazą.
Domowe masło jest smaczniejsze i zdrowsze od tego dostępnego w sklepie. Smak tego masła przenosi nas w cudowny czas beztroskiego dzieciństwa.