Uwielbiasz sushi ale chciałbys spróbować zrobić je w domowym zaciszu? Sprawdź, jak się do tego zabrać i co jest do tego potrzebne!
W kuchni mierzymy się z wyzwaniami z wielu kuchni świata. Czas spróbować domowego sushi! Najważniejsze to zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów, które ułatwią pierwsze podejście do japońskich rewolucji! Niezbędna będzie Ci do tego bambusowa mata, która pozwoli zawijać ułożone na nori składniki, ostry nóż, szeroka łyżka, która pozwoli Ci układać ryż- pamiętaj, że jest to bardziej zbity i klejący ryż niż ten, który używamy na co dzień. Deska, szeroki garnek, drewniane pałeczki oraz małe miseczki, w których będziesz mógł podać sosy i imbir.
Sushi posiada wiele rodzai. Najpopularniejsze z nich to: nigiri, maki, uramaki oraz temaki. Jeżeli podchodzisz do robienia sushi pierwszy raz, najlepiej zacząć od ostatniego rodzaju, czyli temaki. Umieszczamy wówczas ryż wraz z wszystkimi ulubionymi dodatkami na płacie nori i za pomocą maty bambusowej zawijamy rolkę.
Gdy masz już potrzebne akcesoria, czas zabrać się za zakup niezbędnych składników. Będzie to na pewno specjalny ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sól, nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy oraz wszystkie ulubione dodatki. Między innymi: świeża ryba, awokado, ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, grzybki shitake.
Smaczne, domowe sushi to misja do wykonania. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka niezbędnych akcesoriów i składników a przy dodatku odrobiny cierpliwości samodzielnie przygotujesz pyszny, japoński przysmak!