Artykuł sponsorowany
Na pierwszych pozycjach ogrodowych trendów ostatnich sezonów królują podwyższone rabaty, które idealnie nadają się do uprawy kwiatów, ziół i warzyw.
Takie rozwiązanie zapewnia bezpieczeństwo roślin oraz wygodę ich pielęgnacji, a przy tym stanowi ciekawy akcent w wystroju całego ogrodu. Jak wykonać podwyższone grządki samodzielnie i o czym należy pamiętać?
Tworzenie podwyższonego ogrodu warzywnego, jak każdej konstrukcji, zaczyna się od wyboru lokalizacji i wielkości. Na tej podstawie musisz zdecydować o materiale, który wykorzystasz na ściany rabaty. Do prostokątnych konstrukcji wybierz deski i kamień naturalny, a do okrągłych cegły. W obu przypadkach doskonale sprawdzi się beton, a najciekawsze efekty uzyskasz przy zastosowaniu kilku rodzajów materiałów. Pamiętaj jednak, że rabata musi współgrać z otoczeniem i innymi elementami wystroju ogrodu.
Aby pielęgnacja upraw była wygodna, podwyższona rabata nie powinna być niższa niż 0,5 metra. Jednak ostateczna wysokość powinna być podyktowana warzywami, które planujesz hodować. Niektóre mają bardzo rozbudowany system korzeniowy i wymagają więcej miejsca. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zbudować kilka rabat o różnej wysokości, dostosowanej do planowanych upraw.
Najprostsze rabaty zbudujesz z drewna. Musisz jednak pamiętać, że nawet przy odpowiedniej pielęgnacji i impregnacji jest to materiał podatny na niszczenie i działanie czynników atmosferycznych. Lepszym wyborem będzie kamień lub cegła, ale w tym wypadku konieczna jest dobra zaprawa murarska. Dodatkowo warto konstrukcję zbudować trochę poniżej poziomu gruntu – dzięki temu będzie bardziej stabilna. Najbardziej czasochłonna jest budowa warzywnika z betonu, dlatego jeśli marzy Ci się taka solidna konstrukcja, warto kupić gotową od sprawdzonego producenta.
Aby zapobiec przedostaniu się do gleby chwastów oraz szkodników, połóż pod rabatę gęsty materiał, na przykład płaski łupek lub siatkę. Dno możesz również zabetonować, ale pamiętaj o otworach odpływowych. Jeśli konstrukcja będzie bardzo wysoka, wypełnij ją keramzytem, a następnie połóż na nim arkusz blachy lub gęstą siatkę. W przygotowanym dołku umieść warstwę organiczną – gałązki, skoszoną trawę, kompost, obornik itp. Na koniec wypełnij rabatę odżywczą mieszanką gleby, którą możesz przygotować samodzielnie z gleby ogrodowej, humusu, torfu, kompostu i grubego piasku w proporcji 5:1:1:1:1. Wskazane jest napełnienie rabat na miesiąc przed sadzeniem, aby gleba całkowicie osiadła.
Na podwyższonych grządkach szczególnie dobrze rosną cukinie, dynie, ogórki, pomidory, bakłażany, papryki, kapusta czy cebula. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by hodować także inne warzywa oraz zioła. Pamiętaj jednak, że w pierwszych dwóch latach lepiej nie uprawiać na grządce roślin, które mogą gromadzić w sobie azotany: sałaty, kapusty pekińskiej czy rzodkiewki. Jeśli zbudujesz więcej niż jeden warzywnik, możesz w każdym zasadzić inne grupy warzyw i dobrać do nich odpowiednią glebę.Podwyższone grządki warzywne są praktyczne i uniwersalne – można umieścić je w dowolnym miejscu i zyskać więcej miejsca dla swoich upraw. Doskonale sprawdzą się w niewielkich i przestronnych ogrodach, na drewnianych tarasach i betonowych podjazdach, a także na terenie pochyłym. Dzięki różnorodnym materiałom i możliwościom wykończeniowym podniesione rabaty pasują do ogrodu w każdym stylu.
Zdj. główne: Sigmund/unsplash.com