Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Organizacja kuchni pozwala na optymalizację przestrzeni w taki sposób, by zyskać jak najwięcej miejsca na niezbędne przedmioty, ale również sprawić, że przygotowywanie posiłków stanie się szybsze i prostsze. Dzięki kilku akcesoriom i dodatkom będziemy w stanie przeorganizować szafki i szuflady kuchenne niezależnie od ich przeznaczenia. Dla tych z Was, którzy kochają porządek, organizery do szuflad są koniecznością, choć sprawdzą się też u osób, które borykają się z problemem źle zaprojektowanej przestrzeni — dzięki nim w szafkach zapanuje ład i znajdzie się w nich miejsce na wszelkie przedmioty.
Częste przebywanie w kuchni i przygotowywanie posiłków powoduje, że niebezpiecznie szybko powstaje w niej bałagan. Aby temu zapobiec, warto postawić na organizery do szuflad i szafek, dzięki którym rzeczy zawsze znajdą swoje miejsce i nie będą przesuwać się podczas wysuwania prowadnic. Takie wysokiej jakości elementy możemy znaleźć tutaj https://tomex365.pl/produkty/wklady-szufladowe/wklady-szufladowe,2,4835. Producent oferuje nam dwa rodzaje materiałów, z których zostały wykonane — plastik oraz drewno bukowe, a także całą gamę rozmiarów, by móc dopasować je do szuflad w naszej kuchni. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość docięcia organizera, jeśli posiadamy niestandardowy wymiar mebla. Klasyczne organizery kojarzą się nam głównie z przegrodami na sztućce, czy mniejsze przybory kuchenne, a na rynku dostępne jest wiele różnorodnych wariantów — takich, które pozwalają na przechowywanie talerzy, czy pokrywek do garnków i patelni. Dodatkowo takie wkłady sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale również w pokoju dziecięcym, czy biurze.
Same organizery do szuflad to nie wszystko — można pójść o krok dalej i przeorganizować także przechowywanie produktów spożywczych. Najlepszą opcją jest używanie do tego szklanych pojemników i słoików, które dzięki temu, że są przezroczyste, będą łatwe w użytkowaniu. Umieszczenie sypkich i mącznych produktów w trwałych pojemnikach zapobiega rozprzestrzenianiu się moli spożywczych, a także organizację zakupów dzięki temu, że na bieżąco weryfikujemy zapasy dostępne w kuchni. Podobnie działać będą organizery do szuflad, które porządkując przestrzeń, pozwalają na szybką aktualizację, jakiego akcesorium nam brakuje, czy tego, co należałoby już wymienić ze względu na zużycie. Koniecznym elementem są też odpowiednio dopasowane kosze do segregowania odpadów i drążek, czy wieszaki znajdujące się po wewnętrznej stronie frontu kuchennego. Zastosowanie tych kilku zasad organizacyjnych sprawi, że gotowanie i korzystanie z kuchni stanie się przyjemne.
Fot.: Jessica Lewis Creative/pexels.com