Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Mrożonki to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Ze względu na bogactwo składników mineralnych i niską kaloryczność warzywa uznawane są za podstawę zdrowej i zbilansowanej diety.
Mimo że zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, to warto zwrócić uwagę na zimowe warzywa, których wcale nie ma tak mało.
Warzywa korzeniowe, które występują zimą to seler, pietruszka, buraki, marchew i ziemniaki.
Buraki to źródło kwasu foliowego, witaminy C i silnych przeciwutleniaczy. Co więcej, buraki wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, pomagają wyregulować poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Można je dodać do sałatek, zapiekanek lub koktajli.
Marchew to kolejne warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Zawarty w tych warzywach beta-karoten jest szczególnie ważny podczas zimy, gdyż pomaga zachować zdrową skórę. Co więcej, substancje odżywcze zawarte w marchewce działają wzmacniająco, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, regulują pracę żołądka i poprawiają metabolizm.
Niezwykle popularne przez wzgląd na indeks sytości są ziemniaki. Ziemniaki to warzywa uniwersalne, a przy tym lekkostrawne. Są źródłem witamin A, E i z grupy B oraz dostarczają nam potas, magnez oraz wapń.
Warzywa strączkowe są idealnym źródłem błonnika i białka. Dostarczają wielu witamin z grupy B, magnezu, fosforu i potasu. Co więcej, pomagają utrzymać profil lipidowy w normie i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Polecane warzywa strączkowe to ciecierzyca, fasolka szparagowa, groch i soczewica.
W okresie zimowym warto pamiętać także o brukselce. Brukselka to kolejne zdrowe warzywo, pełne witamin, takich jak: A, C, E, H i witamin z grupy B. Brukselkę najlepiej spożywać w okresie wzmożonego ryzyka zachorowań.
Wśród warzyw cebulowych, które warto jeść zimą, polecamy cebulę, por i czosnek.
Cebula to niezwykle uniwersalne warzywo, które nie tylko poprawia smak i aromat potraw, do których zostanie dodane, ale również pomaga w walce z przeziębieniem, jako że wzmacnia odporność organizmu. Jest źródłem witaminy A, B i C, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Co więcej, syrop z cebuli świetnie radzi sobie z bólem gardła i kaszlem.
Czosnek, zwany także naturalnym antybiotykiem, jest niezastąpionym warzywem. Można go dodać do prawie każdego wykwintnego dania. Czosnek pomaga zwalczyć infekcję, obniża gorączkę, ma pozytywny wpływ na układ trawienny, obniża ciśnienie tętnicze oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Owoce i warzywa przeznaczone na mrożenie są krótko magazynowane i nie są transportowane na duże odległości. Pierwszym etapem mrożenia jest blanszowanie warzyw. Jest to obróbka cieplna, polegająca na zanurzeniu warzywa na kilkadziesiąt sekund we wrzątku lub parze wodnej. Po oczyszczeniu i blanszowaniu następuje ostatni etap – mrożenie. Robi się to przy pomocy aparatu pyłowego, w tunelach fluidyzacyjnych lub z użyciem ciekłego azotu.
Dzięki zamrożeniu wody, która stanowi główny składnik warzyw i owoców, przestają być one środowiskiem rozwoju drobnoustrojów. Jednakże, z tego też względu nie wszystkie owoce i warzywa mogą być mrożone – np. banany, pomarańcze, arbuzy i ogórki, gdyż po rozmrożeniu tracą one jędrność.
W procesie przygotowania mrożonek z produktów usuwane są zanieczyszczenia takie jak azotany i azotyny.
Prawidłowo przeprowadzony proces mrożenia powoduje niewielkie straty składników mineralnych: beta-karoten pomniejszony jest o 5-30%, witamina C do 40%, a witaminy z grupy B do 10-20%. Co ciekawe, pod wpływem mrożenia niektóre pierwiastki (np. żelazo) zyskują lepszą bioprzyswajalność.
Mrożone warzywa, które są szczególnie polecane zimą to brokuły, bób, kalafior, fasolka szparagowa, szpinak i groszek zielony. Więcej mrożonych warzyw i mieszanek warzywnych znajdziesz na stronie https://www.poltino.pl/pl/pdt/cty/warzywa.
Mrożone owoce to najczęściej truskawki, wiśnie, maliny i śliwki. Warto także postawić na dynię – dzięki zawartości potasu, miedzi i kwasu foliowego jest świetnym dodatkiem do codziennej diety.
Bardzo często słyszy się, żeby spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Jednak nie wszystkie warzywa są tak samo wartościowe przez cały rok. Na jakość warzyw wpływa głównie środowisko, w jakim są uprawiane. Aby móc zimą wyhodować w naszej strefie klimatycznej niektóre warzywa sezonowe, konieczne jest użycie pestycydów i substancji chemicznych, które mają przyspieszyć wzrost roślin. Taka hodowla warzyw i owoców zmienia nie tylko walory smakowe, ale wpływa także na ilość i jakość składników odżywczych.
Z jakich świeżych warzyw i owoców lepiej zrezygnować zimą?
Również niektóre owoce zimą są gorszej jakości. Na przykład truskawki dostępne zimą są bardziej wodniste i szybciej pleśnieją.
Ciekawą alternatywą dla mrożonek i świeżych warzyw są przetwory oraz kiszone warzywa sezonowe.
Przetwory to doskonały pomysł na zachowanie letnich i jesiennych owoców i warzyw. Możemy przerobić pomidory na sos pomidorowy, zrobić dżemy albo kompoty z owocami, możemy zakonserwować ogórki, buraczki, czosnek, paprykę – możliwości jest mnóstwo.
Kiszonki to warzywa poddane fermentacji, są bogate w kultury bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu usprawniają pracę jelit. Warto zaopatrzyć się w kiszoną kapustę, kiszone ogórki lub koreańskie kimchi. Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu.
Mrożonki to świetny sposób na zdrową dietę, nawet podczas zimowych miesięcy. Warzywa mrożone są nadal bogatym źródłem wielu potrzebnych składników odżywczych. Warto też pamiętać, że różnorodność warzyw to podstawa zdrowo skomponowanego posiłku.
Zdjęcie główne: GitaKulinica/elements.envato.com