Coraz bardziej popularne staje się tworzenie wzorów w warzywach i owocach. Jest to szczególnie popularna ozdoba na przyjęciach okolicznościowych, gdzie można zobaczyć wzory wyrzeźbione np.: w arbuzie. Czym jest trudna sztuka rzeźbienia w owocach?
W Polsce carving pojawił się dopiero kilkanaście lat temu i od tamtej pory stawał się coraz bardziej popularny, choć jego historia sięga około 1000 lat wstecz. Sztuka ta zrodziła się we wschodniej i południowej Azji. Pierwsze udokumentowane wzmianki o carvingu sięgają panowania dynastii Tang (VII do X w.) w Chinach. Jednak rozkwit tej sztuki przypada na panowania w Chinach dynastii Song (X- XIII w.) – w tym okresie carving trafił do klasy średniej. Na przełomie XIII/ XIV w. trafił do Tajlandii, gdzie stał się szerzej znaną sztuką, a to za sprawą corocznego święta Loy Krathong. Obecnie to Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. Sztuka ta jest w Tajlandii uważana za element dziedzictwa narodowego.
Carving, jak każdy rodzaj sztuki, ma wiele odmian. Najpopularniejszą, a zarazem najstarszą jest carving tajski. Charakteryzuje go:
Motywy w tym rodzaju carvingu to:
Charakterystyczną cechą tego carvingu jest rzeźbienie w arbuzie scen z kultury chińskiej oraz wycięcie tła. Najczęściej rzeźbione są:
Carving europejski jest mieszkanką obu stylów. Zazwyczaj zostawia się małe ilości skórki, aby podkreślić motyw i wzór na owocu lub warzywie.
W tej odmianie carving zbliża się bardzo mocno do rzeźbienia 3D w drewnie, kamieniu lub lodzie, tylko zamiast tych surowców wykorzystuje się warzywa i owoce. Ten typ carvingu wymaga bardzo dużych umiejętności i rozwiniętej wyobraźni przestrzennej.
Rzeźby w dyniach są specyficzną odmianą carvingu; można znaleźć łatwe do wykonania dynie lampiony lub inne rzeźby z użyciem szablonów i światła. Inną odmianą rzeźby w dyniach są twarze z ekspresyjnym wyrazem uczuć (mimiki twarzy). Obie odmiany są bardzo lubiane w kontekście popularnego Halloween.
Do rzeźbienia wykorzystuje się głównie owoce egzotyczne. Szybko dojrzewają i są bardzo soczyste. Do najpopularniejszych owoców tego typu zalicza się: arbuza, melona, papaję. Do carvingu wykorzystywane są również takie warzywa jak:
Warzywa są mniejszych rozmiarów niż owoce egzotyczne, dlatego stworzenie z nich pięknej kompozycji wymaga czasu i umiejętności. Warzywa są również dużo twardsze, dlatego wycinanie jest dużo trudniejsze i bardziej pracochłonne. Do uzupełniania dekoracji wyrzeźbionych w owocach i warzywach używa się:
Sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach można wykorzystać wszędzie. Dekoracje tego typu idealnie nadają się do dekoracji stołów na:
Impreza firmowa jest świetną okazją do zaprezentowania np.: wyrzeźbionego logo firmy na dużych owocach. Obecnie jest to jedno z modniejszych elementów bankietów.
Carving świetnie nadaje się do działań marketingowych przez:
Carving jest idealnym sposobem na dekorację stołu na różnych uroczystościach oraz świetnie przyciąga gości do hotelu lub restauracji. Może być również wspaniałą promocją miasta.