Polecamy
Jak jeść sushi? Jak obsługiwać się pałeczkami?
Hobby

Jak jeść sushi? Jak obsługiwać się pałeczkami?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która podbiła serca smakoszy w Polsce i na świecie. Jeśli nie miałeś jeszcze przyjemności spróbować tego specjału i nie chcesz popełnić faux pas podczas biznesowego lunchu czy randki, sprawdź nasz poradnik!

Czym jest sushi i jak wybrać danie dla siebie

Sushi jest potrawą orientalną, w której skład wchodzą ryż oraz różne owoce morza. Danie to tradycyjnie podawane jest z chrzanem japońskim, czyli wasabi, słonym sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Na Dalekim Wschodzie potrawę spożywa się pałeczkami, także u nas ten zwyczaj się przyjął. Jednak nie jest to prosta sztuka i wymaga praktyki.

Dla ułatwienia sushi podawane jest w formie małych kawałków, których kształt umożliwia złapanie ich między dwie pałeczki. Poza tym ta forma ułatwia samo spożywanie, taki niewielki fragment można zjeść w jednym kęsie oraz w elegancki sposób. Przed umieszczeniem sushi w ustach macza się je w sosie sojowym lub wasabi. Można je oczywiście ze sobą łączyć. Aby zmienić smak przed spróbowaniem kolejnego rodzaju sushi, przegryza się imbir, który doskonale oczyszcza kubki smakowe.

W Kraju Kwitnącej Wiśni sushi to po prostu „zakwaszony ryż”. W restauracji otrzymać można wiele odmian tego tradycyjnego dania. Zazwyczaj jest to kombinacja ryżu, wodorostów oraz owoców morza. Oto najczęściej spotykane:

  • nigiri – jest najczęściej zamawianym rodzajem sushi. Jest to porcja ryżu, na której umieszczany jest kawałek ryby (w formie pieczonej lub surowej), japońskiego omletu, kalmara czy ośmiornicy. Podawany z tradycyjnymi dodatkami;
  • hosomaki – wersja jednoskładnikowa. Zawiera ryż i kawałek ryby lub warzywa. Jest najmniejszym rodzajem sushi;
  • maki – po japońsku „maki” znaczy „rolować”. To najbardziej klasyczny rodzaj – rolka ryżu zawinięta w wodorosty nori z kawałkiem owocu morza, ryby lub warzywa oraz serkiem. Aby zwinąć rolkę sushi, używa się maty wykonanej z bambusa;
  • kappa maki – to po prostu hosomaki z ogórkiem;
  • futomaki – to hosomaki w rozbudowanej wersji z przynajmniej czterema składnikami;
  • uramaki – skoro „ura” to po japońsku „odwrócone” to w tym rodzaju sushi ryż znajduje się nad wodorostami. Zewnętrza warstwa ryżu posypana może być sezamem. Bardzo lubiany w Polsce – california maki to paluszki krabowe z awokado i ogórkiem zawinięte w wodorosty i ryż;
  • sashimi – to po prostu cienkie kawałki ryby ułożone na talerzu. Oczywiście z dodatkiem odpowiednich przypraw. Podawane zwyczajowo z dodatkami w postaci warzyw.

Posługiwanie się pałeczkami – podstawowe zasady

Używanie pałeczek przy jedzeniu japońskich potraw jest dobrze odbierane. Warto zatem posiąść tę sztukę. Najlepiej ćwiczyć w domu, ponieważ początki mogą być trudne. Są też pałeczki dla dzieci, połączone ze sobą za pomocą gumki – mogą posłużyć do nauki również dorosłym.

Oto podstawowe zasady: górną pałeczkę przytrzymaj palcem środkowym, wskazującym oraz kciukiem. Drugą pałeczkę należy umieścić pomiędzy nasadą kciuka a dłonią. Ruchomą pałeczką jest tylko górna i to przy jej pomocy łapie się kawałki sushi.

Druga służy do podtrzymywania. Warto wiedzieć, że w Japonii nie powinno się trzymać pałeczek pięcioma palcami. Odbierane jest to jako duży nietakt.

Poznaj historię pałeczek

Choć dokładne pochodzenie pałeczek nie jest znane, to z całą pewnością stwierdzić można, że używane były już przez dynastię Shang, która panowała w Chinach już od około 1766 r. p.n.e. Jedzenie pałeczkami kojarzy się z azjatycką kuchnią. Dzisiaj tę metodę jedzenia można spotkać na całym świecie. Do sushi zazwyczaj dodawany jest tradycyjny japoński alkohol – sake.

Różnice między japońskimi i chińskimi pałeczkami

Japońskie pałeczki wykonane są z lakierowanego bambusa lub drewna, natomiast chiński odpowiednik produkuje się z oszlifowanych surowców. W Chinach rozróżnia się dwa rozmiary pałeczek – 26 cm dla dorosłych i krótsze dla dzieci. W Japonii występuje tylko jeden rozmiar dla wszystkich i są to 23 cm. W chińskich pałeczkach koniec jest ścięty, a w japońskich zaostrzony.

Taka wiedza może się przydać do konwersacji przy kolacji, na której serwowane jest sushi.

Znajomość konsumowania tego dania może być przydatna w wielu sytuacjach, jest ono bowiem jednym z najpopularniejszych dań na świecie.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak korzystać z wyszukiwarki ksiąg wieczystych bez wychodzenia z domu?
Jak korzystać z wyszukiwarki ksiąg wieczystych bez wychodzenia z domu?
Dowiedz się, jak bez wychodzenia z domu skorzystać z wyszukiwarki ksiąg wieczystych i jakie są jej możliwości.
Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Lubisz jeść grzyby o każdej porze roku? W takim razie warto je zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić!
Gruntowanie ścian przed malowaniem krok po kroku
Gruntowanie ścian przed malowaniem krok po kroku
Dobrze pomalowana ściana to powierzchnia bez smug, w pełni pokryta farbą, która później nie łuszczy się i nie odrywa od podłoża.
Tagi
Ostatnie wpisy