Polecamy
Jak jeść sushi? Jak obsługiwać się pałeczkami?
Hobby

Jak jeść sushi? Jak obsługiwać się pałeczkami?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która podbiła serca smakoszy w Polsce i na świecie. Jeśli nie miałeś jeszcze przyjemności spróbować tego specjału i nie chcesz popełnić faux pas podczas biznesowego lunchu czy randki, sprawdź nasz poradnik!

Czym jest sushi i jak wybrać danie dla siebie

Sushi jest potrawą orientalną, w której skład wchodzą ryż oraz różne owoce morza. Danie to tradycyjnie podawane jest z chrzanem japońskim, czyli wasabi, słonym sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Na Dalekim Wschodzie potrawę spożywa się pałeczkami, także u nas ten zwyczaj się przyjął. Jednak nie jest to prosta sztuka i wymaga praktyki.

Dla ułatwienia sushi podawane jest w formie małych kawałków, których kształt umożliwia złapanie ich między dwie pałeczki. Poza tym ta forma ułatwia samo spożywanie, taki niewielki fragment można zjeść w jednym kęsie oraz w elegancki sposób. Przed umieszczeniem sushi w ustach macza się je w sosie sojowym lub wasabi. Można je oczywiście ze sobą łączyć. Aby zmienić smak przed spróbowaniem kolejnego rodzaju sushi, przegryza się imbir, który doskonale oczyszcza kubki smakowe.

W Kraju Kwitnącej Wiśni sushi to po prostu „zakwaszony ryż”. W restauracji otrzymać można wiele odmian tego tradycyjnego dania. Zazwyczaj jest to kombinacja ryżu, wodorostów oraz owoców morza. Oto najczęściej spotykane:

  • nigiri – jest najczęściej zamawianym rodzajem sushi. Jest to porcja ryżu, na której umieszczany jest kawałek ryby (w formie pieczonej lub surowej), japońskiego omletu, kalmara czy ośmiornicy. Podawany z tradycyjnymi dodatkami;
  • hosomaki – wersja jednoskładnikowa. Zawiera ryż i kawałek ryby lub warzywa. Jest najmniejszym rodzajem sushi;
  • maki – po japońsku „maki” znaczy „rolować”. To najbardziej klasyczny rodzaj – rolka ryżu zawinięta w wodorosty nori z kawałkiem owocu morza, ryby lub warzywa oraz serkiem. Aby zwinąć rolkę sushi, używa się maty wykonanej z bambusa;
  • kappa maki – to po prostu hosomaki z ogórkiem;
  • futomaki – to hosomaki w rozbudowanej wersji z przynajmniej czterema składnikami;
  • uramaki – skoro „ura” to po japońsku „odwrócone” to w tym rodzaju sushi ryż znajduje się nad wodorostami. Zewnętrza warstwa ryżu posypana może być sezamem. Bardzo lubiany w Polsce – california maki to paluszki krabowe z awokado i ogórkiem zawinięte w wodorosty i ryż;
  • sashimi – to po prostu cienkie kawałki ryby ułożone na talerzu. Oczywiście z dodatkiem odpowiednich przypraw. Podawane zwyczajowo z dodatkami w postaci warzyw.

Posługiwanie się pałeczkami – podstawowe zasady

Używanie pałeczek przy jedzeniu japońskich potraw jest dobrze odbierane. Warto zatem posiąść tę sztukę. Najlepiej ćwiczyć w domu, ponieważ początki mogą być trudne. Są też pałeczki dla dzieci, połączone ze sobą za pomocą gumki – mogą posłużyć do nauki również dorosłym.

Oto podstawowe zasady: górną pałeczkę przytrzymaj palcem środkowym, wskazującym oraz kciukiem. Drugą pałeczkę należy umieścić pomiędzy nasadą kciuka a dłonią. Ruchomą pałeczką jest tylko górna i to przy jej pomocy łapie się kawałki sushi.

Druga służy do podtrzymywania. Warto wiedzieć, że w Japonii nie powinno się trzymać pałeczek pięcioma palcami. Odbierane jest to jako duży nietakt.

Poznaj historię pałeczek

Choć dokładne pochodzenie pałeczek nie jest znane, to z całą pewnością stwierdzić można, że używane były już przez dynastię Shang, która panowała w Chinach już od około 1766 r. p.n.e. Jedzenie pałeczkami kojarzy się z azjatycką kuchnią. Dzisiaj tę metodę jedzenia można spotkać na całym świecie. Do sushi zazwyczaj dodawany jest tradycyjny japoński alkohol – sake.

Różnice między japońskimi i chińskimi pałeczkami

Japońskie pałeczki wykonane są z lakierowanego bambusa lub drewna, natomiast chiński odpowiednik produkuje się z oszlifowanych surowców. W Chinach rozróżnia się dwa rozmiary pałeczek – 26 cm dla dorosłych i krótsze dla dzieci. W Japonii występuje tylko jeden rozmiar dla wszystkich i są to 23 cm. W chińskich pałeczkach koniec jest ścięty, a w japońskich zaostrzony.

Taka wiedza może się przydać do konwersacji przy kolacji, na której serwowane jest sushi.

Znajomość konsumowania tego dania może być przydatna w wielu sytuacjach, jest ono bowiem jednym z najpopularniejszych dań na świecie.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaka kosiarka do małego ogrodu? Praktyczne wskazówki
Jaka kosiarka do małego ogrodu? Praktyczne wskazówki
Wydaje Ci się, że mały ogród to również mały problem, jeśli chodzi o jego pielęgnację? Nic bardziej mylnego! O taki teren należy przecież dbać w niemalże taki sam sposób jak o pokaźnych rozmiarów posesję.
Jak wybrać idealny skaner 3D ręczny do firmy?
Jak wybrać idealny skaner 3D ręczny do firmy?
Poradnik ekspercki, kierujący Cię przez proces wyboru najlepszego skanera 3D ręcznego dla Twojej firmy. Dowiedz się, na jakie funkcje zwrócić uwagę, aby podejmować świadome decyzje.
Jak piec piszkopt? Porady dla początkujących
Jak piec piszkopt? Porady dla początkujących
Biszkopt jest twoją cukierniczą zmorą i nie wiesz jak upiec go prawidłowo? Oto nasze sprawdzone porady, dzięki którym twoje ciasto będzie tak samo smaczne, jak to z cukierni!
Tagi
Ostatnie wpisy