Polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się do deserów. Może być wykończeniem letnich lekkich ciast, a także mazurków czy pierników. Interesuje Cię polewa czekoladowa z czekolady i śmietany? Zrobisz ją błyskawicznie!
Dość popularna jest polewa z kakao, jednak potrzeba do tego również masło, mleko i cukier. Tego typu połączenie jest idealne do tortów i ciast. Możesz jednak przygotować polewę czekoladową z czekolady i śmietany, a jej przygotowanie trwa znacznie krócej.
Do polewy potrzebujesz dwie łyżki śmietany 30% oraz tabliczki mlecznej czekolady. Z tego przepisu wyjdzie ona dość słodka, więc możesz skorzystać z proporcji 1:1 czekolady mlecznej i gorzkiej.
Śmietanę zagotuj w małym rondelku, a następnie zmniejsz ogień do minimum albo wyłącz podgrzewanie. Wrzuć czekoladę w kostkach i zacznij mieszać tak długo, aż będziesz mieć gęstą konsystencję. Jeśli polewa czekoladowa jest za rzadka, dodaj jeszcze czekoladę. Jeśli jest zbyt gęsta, trudna do rozprowadzenia, uzupełnij całość odrobiną śmietany.
Aby polewa czekoladowa z czekolady i śmietany miała idealną konsystencję, nie możesz jej przegrzać podczas przygotowywania. Trzeba też ją cały czas mieszać, aby nie było grudek. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik