Gotowana kukurydza to przysmak, który łatwo przyrządzisz w swoim domu! Podpowiadamy, jak to zrobić!
Kukurydza to zboże, które zaliczane jest do jednego z najpopularniejszych na świecie. Oczywiście obok ryżu i pszenicy! Jest to roślina jednoroczna. Wyróżniamy kilka rodzajów kukurydzy, takich jak na przykład kukurydza zwyczajna twarda, kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca. Przez ludzi spożywana jest wyłącznie jadalna część kukurydzy cukrowej, czyli kolba.
Gotowana kukurydza to zdrowe i pożywne warzywo bogate w wiele składników odżywczych. Jej zdecydowaną zaletą jest to, że przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób sercowych.
Jest ona również bogatym źródłem witamin z grupy B, A, C, D i E. Dietetycy podkreślają również, że dostarcza ona mikroelementów, czyli żelaza, potasu, magnezu, wapnia, cynku. Kukurydza wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest dość kaloryczna, ale zawiera błonnik, który wspomaga proces chudnięcia. Ziarna kukurydzy składają się przede wszystkim ze skrobi.
Robiąc zakupy, sprawdź, jaką kukurydzę kupujesz. Najlepszą do spożycia kukurydzą będzie ta w jasnych i żółtych kolorach. Dużą uwagę przywiązywać należy też do tego, czy warzywo nie jest zbyt wysuszone lub twarde. Jeśli kupisz warzywo w takiej postaci, będziesz zawiedziony jego smakiem, gdyż nie będzie ono nadawało się już do spożycia.
Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest jej odpowiednie przygotowanie. Należy dokładnie obrać kukurydzę ze wszystkich liści i elementów, które nie nadają się do spożycia, takich jak na przykład nitki.
Jak ugotować kukurydzę? Najpierw należy umyć dokładnie część jadalną kukurydzy. Tego warzywa pod żadnym pozorem nie należy gotować w wodzie z solą. Traci ono bowiem wówczas swoje walory smakowe. Przyprawić kukurydzę należy tuż po ugotowaniu. Zamiast soli warto do wody dodać odrobinę mleka. To dobre rozwiązanie przede wszystkim dla osób, które cenią sobie delikatne i subtelne smaki.
Garnek, w którym będziesz gotować kukurydzę, powinien być spory. Jeżeli nie posiadasz tak dużego naczynia, możesz przekroić kolby. Zagotuj wodę i dodaj do niej na przykład dwie łyżki cukru. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć kukurydzę i odczekaj około 15 minut.
Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, możesz wyciągnąć przysmak, ponieważ jest gotowy. Czas jest tu ważny, gdyż jeśli przetrzymasz kolbę w garnku zbyt długo, zacznie twardnieć i nie będzie smakować dobrze.
Po ugotowaniu odsącz z wody kukurydzę na durszlaku.
Wiesz już, jak ugotować kukurydzę. Ale to nie są jedyne sposoby na jej podanie. Kukurydzę możesz też upiec lub przygotować na grillu, a nawet w mikrofalówce! Wiele osób po ugotowaniu warzywa zjada je z masłem czosnkowym i przyprawami. Jego smak jest wówczas wyrazisty i intensywny.
Kukurydze na grillu możesz zrobić nawet bez oddzielania od niej liści. Po prostu połóż ją na ruszcie i grilluj. Innym sposobem jest najpierw delikatne obgotowanie warzywa i dopiero później jego grillowanie.
Kukurydza z mikrofali to z pewnością rozwiązanie niekoniecznie dobre dla fanów zdrowego żywienia. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób możesz przygotować warzywo przy wykorzystaniu mikrofalówki. Najpierw wybierz naczynie, w którym będziesz przygotowywać swoją kukurydzę. Najlepiej sprawdzi się tu specjalne naczynie do gotowania w mikrofali, które należy przykryć folią spożywczą z dziurkami. Kolejnym krokiem jest zalanie kukurydzy kilkoma łyżkami wody i „gotowanie” jej przez 5–7 minut na najwyższej mocy urządzenia.
Pieczona kukurydza to przepyszne danie, które dużą popularnością cieszy się w Meksyku. Nie musisz usuwać liści z kolby, po prostu włóż ją do piekarnika i piecz przez mniej więcej 45 minut w około 180 stopniach Celsjusza. Kiedy widzisz, że warzywo jest miękkie, możesz je spożyć.