Polecamy
Czy sushi jest zdrowe?
OdżywianieUroda i zdrowie

Czy sushi jest zdrowe?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sushi znane jest w Azji od wieków. Niegdyś stanowiło tradycyjne azjatyckie danie, jednak pierwotnie różniło się od tego, które znamy dzisiaj. Nowoczesne sushi powstało 200 lat temu. Mowa tutaj o okrągłych krążkach wypełnionych gotowanym ryżem, doprawionych octem ryżowym i zazwyczaj podawanych z pikantnym wasabi i marynowanym imbirem. Czy faktycznie jest zdrowe? 

Sushi – czym jest? 

Sushi stało się popularne w XVII wieku. Początkowo stanowiło sposób na bezpieczne przechowywanie ryb. Złowiona i oczyszczona ryba była prasowana między ryżem i solą, a następnie pozostawiona do fermentacji. Proces trwał kilka tygodni. Po nim ryba była gotowa do spożycia. Następnie przepis ewoluował. Do surowej ryby zaczęto dodawać ocet, co znacznie przyspieszało fermentację mięsa. Dopiero w XIX wieku zrezygnowano z fermentacji, a pomiędzy ryż i wodorosty zaczęto wkładać surowe mięso. Były to początki sushi, które znamy w obecnej wersji. Z czasem do surowych ryb i ryżu zaczęto dodawać różne dodatki – warzywa, wasabi, czy olej sojowy. Obecnie znanych jest wiele rodzajów sushi, które nie kończą się jedynie na okrągłych przekąskach owiniętych wodorostami z surową rybą w środku. 

>> Zobacz: Co zamiast ziemniaków do obiadu? Kilka pomysłów

Jakie wartości odżywcze ma sushi? 

Sushi uważane jest za potrawę zdrową, smaczną i lekkostrawną. Wszystko za sprawą składników, z jakich się składa. Czy aby tak jest na pewno? Należy pamiętać, że bardzo dużo zależy od jakości produktów, z jakich wykonane jest sushi. Powszechnie sushi uznawane jest za zdrowe, ponieważ ryby, ryż i warzywa, są produktami bogatymi w witaminy i mikroelementy. Przyjrzyjmy się dokładnie, co powinno znaleźć się w sushi.

Ryby

Świeże ryby są bardzo dobrym źródłem białka, jodu, kwasów omega-3 i omega-6, selenu, witaminy D i witamin z grupy B. Jedzenie ryb pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. 

Ryż

Ryż jest za cennym źródłem węglowodanów. Niestety w przypadku sushi składnik ten jest niemal całkowicie oczyszczony i pozbawiony jakichkolwiek witamin i minerałów. Niestety, ale cukry proste nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Niemal od razu po spożyciu podwyższają poziom cukru w organizmie. Co więcej, mogą powodować stany zapalne i zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę. 

Wodorosty nori

Wodorosty stosuje się do zawijania sushi. Mają one wiele wartości odżywczych, jednak należy pamiętać, że w jednej rolce jest ich bardzo mało. Są bogatym źródłem białka – są z niego złożone w około 40%. Ponadto zawierają wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, tiaminę oraz witaminy A, C i E. Nori zawiera składniki, które pomagają w walce z chorobami, stanami zapalnymi, czy nowotworem. Niestety ilość wodorostów w sushi jest za mała, aby odczuć ich dobroczynne działanie. 

Marynowany imbir

Imbir jest źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu. Wspomaga walkę z chorobami wirusowymi i bakteryjnymi. Zwalcza nudności, bóle mięśni i stawów. Jego regularne spożywanie może obniżyć poziom cholesterolu LDL. 

Sushi – zdrowe czy jednak nie? 

Sushi zawiera wiele składników odżywczych, jednak nie wszystkie pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównym składnikiem rolek jest biały ryż, który składa się z prostych węglowodanów. Szybko podwyższają one poziom cukru we krwi, jednak w sushi stosowany jest ocet ryżowy, którego jednym z działań jest obniżanie poziomu cukru. Rolki zawierają bardzo dużą ilość sodu. Co więcej, popularne jego dodatki jak wędzone ryby czy marynowane warzywa również są w niego bogate. Nadmiar sodu podwyższa ciśnienie krwi oraz zatrzymuje wodę w organizmie. Sód podrażnia błonę śluzową żołądka, co w konsekwencji prowadzi do nowotworu układu pokarmowego. Należy pamiętać, że świeże ryby mogą być skażone różnymi bakteriami, a także zawierać metale ciężkie i toksyny.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiednie elektrody do badania EKG?
Jak wybrać odpowiednie elektrody do badania EKG?
Artykuł, który pomaga zrozumieć, jakie cechy elektrod EKG są najważniejsze i jak wybrać te najodpowiedniejsze dla uzyskania precyzyjnych wyników.
Jak wybrać idealne uchwyty do mebli? Poradnik na podstawie oferty sklepu Skandynawskie Uchwyty
Jak wybrać idealne uchwyty do mebli? Poradnik na podstawie oferty sklepu Skandynawskie Uchwyty
Odkryj wskazówki, które pomogą ci wybierać idealne uchwyty meblowe dostępne w ofercie Skandynawskie Uchwyty. Dowiedz się, jak wybór właściwych akcesoriów może odmienić wygląd twojego wnętrza.
Jak zadbać o odpowiednie nagrzanie domu?
Jak zadbać o odpowiednie nagrzanie domu?
Chcesz skutecznie i tanio ogrzać swój dom? Zobacz, jakie są na to najlepsze sposoby!
Ostatnie wpisy