Artykuł sponsorowany
Zaparzanie i picie kawy dla wielu osób bardzo ważnym rytuałem, w którym uwalnia się smak i aromat zmielonych ziaren. Każdy lubi w kawie inne walory, dlatego różni kawosze, mają różne sposoby parzenia tego napoju. Aromat kawy to ponad połowa przyjemności z jej picia, ponieważ to właśnie charakterystyczna woń świadczy o jakości ziaren, jednak nawet najlepsze ziarna można źle zaparzyć i zabić w nich wszystko to, co najlepsze. W zależności od sposobu przygotowania kawy, jej właściwości mogą się różnić. Zobacz, jak dobrze i profesjonalnie zaparzyć pyszną kawę w domowych warunkach.
Sposobów na zaparzenie naparu z ziaren kawowca jest mnóstwo, od po prostu zalania ich wodą z czajnika, przez filtry przelewowe, francuskie prasy po kawiarki i ekspresy. Wszystko zależy od preferencji osoby pijącej kawę.
W Polsce najczęstszą praktyką jest parzenie kawy przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Ogromnym grzechem jest jednak zalewanie ich bezpośrednio wrzątkiem. Najlepszy smak kawa osiąga, kiedy parzona jest wodą o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Wrzątek sprawia, że kawa ma mniej intensywny aromat i smak. Duży wpływ na końcowy efekt ma też pochodzenie ziaren oraz stopień ich przepalenia. Nie da się ukryć, że ten sposób na parzenie kawy jest naprawdę szybki i wygodny, jednak koneserzy kawy nie wypowiadają się o nim najlepiej. Choć rzeczywiście zaparzona tą metodą kawa nie ma najlepszych walorów smakowych i nie rozwija pełnej palety aromatu, nie traci swojej popularności. Każdy przecież pije od czasu do czasu taką kawę u cioci na imieninach czy u kogoś w odwiedzinach.
Ekspresy do kawy są od dawna tematem sporów wśród kawoszy. Niektórzy uważają, że maszyna psuje smak oraz zabija charakter napoju, z kolei inni piją prawie wyłącznie kawę zaparzoną w ten sposób. Z pewnością jest to rozwiązanie praktyczne, szybkie i bardzo wygodne. Bardzo dużo zależy tak naprawdę od jakości oraz możliwości ekspresu, a także od sposobu jego użytkowania. Ekspres po każdym użyciu musi być dokładnie oczyszczony z zalegających w przewodach płynów, by kawa nie była kwaśna oraz by w przewodach nie powstawała pleśń. Kawa ziarnista w ekspresie, jeśli są ziarna mielone na bieżąco, musi być przechowywana w szczelnym pojemniku, by nie wietrzała i nie traciła swojego aromatu. W dobrze zadbanym i czystym ekspresie możesz zrobić pyszną i aromatyczną kawę.
Wiele osób zniechęca się do prawdziwej, mielonej kawy przez obecność fusów na dnie filiżanki. W takiej sytuacji większość naturalnie wybiera kawę rozpuszczalną, jest to jednak zazwyczaj bardzo okrojona wersja napoju, który ma o wiele szerszy potencjał, niż da się to zawrzeć w formie proszku czy granulek. Jeśli nie znosisz, kiedy w Twojej kawie pływają fusy, spróbuj kawy parzonej w kawiarce lub francuskiej prasie. W pierwszym wypadku otrzymasz idealne, intensywne espresso, które może być pite saute lub stać się bazą do napojów kawowych czy americano. Z kolei smak kawy z prasy francuskiej nie różni się zbytnio od zwykłego naparu parzonego bezpośrednio w kubku czy filiżance. Jego zaletą jest z kolei właśnie brak fusów zanieczyszczających napój. Wszystkie cząsteczki zmielonych ziaren kawy są w prasie przytrzymywane przy samym dnie przez specjalne sitko, które zapobiega ich przedostaniu się do gotowego naparu.
Zdjęcie główne: pexels.com/Toni Cuenca