Polecamy
Parzenie kawy – jak robić to dobrze?
GotowaniePorady domowe

Parzenie kawy – jak robić to dobrze?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zaparzanie i picie kawy dla wielu osób bardzo ważnym rytuałem, w którym uwalnia się smak i aromat zmielonych ziaren. Każdy lubi w kawie inne walory, dlatego różni kawosze, mają różne sposoby parzenia tego napoju. Aromat kawy to ponad połowa przyjemności z jej picia, ponieważ to właśnie charakterystyczna woń świadczy o jakości ziaren, jednak nawet najlepsze ziarna można źle zaparzyć i zabić w nich wszystko to, co najlepsze. W zależności od sposobu przygotowania kawy, jej właściwości mogą się różnić. Zobacz, jak dobrze i profesjonalnie zaparzyć pyszną kawę w domowych warunkach.   

Sposobów na zaparzenie naparu z ziaren kawowca jest mnóstwo, od po prostu zalania ich wodą z czajnika, przez filtry przelewowe, francuskie prasy po kawiarki i ekspresy. Wszystko zależy od preferencji osoby pijącej kawę. 

Kawa, jaką piją wszyscy  

W Polsce najczęstszą praktyką jest parzenie kawy przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Ogromnym grzechem jest jednak zalewanie ich bezpośrednio wrzątkiem. Najlepszy smak kawa osiąga, kiedy parzona jest wodą o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Wrzątek sprawia, że kawa ma mniej intensywny aromat i smak. Duży wpływ na końcowy efekt ma też pochodzenie ziaren oraz stopień ich przepalenia. Nie da się ukryć, że ten sposób na parzenie kawy jest naprawdę szybki i wygodny, jednak koneserzy kawy nie wypowiadają się o nim najlepiej. Choć rzeczywiście zaparzona tą metodą kawa nie ma najlepszych walorów smakowych i nie rozwija pełnej palety aromatu, nie traci swojej popularności. Każdy przecież pije od czasu do czasu taką kawę u cioci na imieninach czy u kogoś w odwiedzinach.

Kawa z ekspresu   

Ekspresy do kawy są od dawna tematem sporów wśród kawoszy. Niektórzy uważają, że maszyna psuje smak oraz zabija charakter napoju, z kolei inni piją prawie wyłącznie kawę zaparzoną w ten sposób. Z pewnością jest to rozwiązanie praktyczne, szybkie i bardzo wygodne. Bardzo dużo zależy tak naprawdę od jakości oraz możliwości ekspresu, a także od sposobu jego użytkowania. Ekspres po każdym użyciu musi być dokładnie oczyszczony z zalegających w przewodach płynów, by kawa nie była kwaśna oraz by w przewodach nie powstawała pleśń. Kawa ziarnista w ekspresie, jeśli są ziarna mielone na bieżąco, musi być przechowywana w szczelnym pojemniku, by nie wietrzała i nie traciła swojego aromatu. W dobrze zadbanym i czystym ekspresie możesz zrobić pyszną i aromatyczną kawę.   

Alternatywne sposoby na kawę  

Wiele osób zniechęca się do prawdziwej, mielonej kawy przez obecność fusów na dnie filiżanki. W takiej sytuacji większość naturalnie wybiera kawę rozpuszczalną, jest to jednak zazwyczaj bardzo okrojona wersja napoju, który ma o wiele szerszy potencjał, niż da się to zawrzeć w formie proszku czy granulek. Jeśli nie znosisz, kiedy w Twojej kawie pływają fusy, spróbuj kawy parzonej w kawiarce lub francuskiej prasie. W pierwszym wypadku otrzymasz idealne, intensywne espresso, które może być pite saute lub stać się bazą do napojów kawowych czy americano. Z kolei smak kawy z prasy francuskiej nie różni się zbytnio od zwykłego naparu parzonego bezpośrednio w kubku czy filiżance. Jego zaletą jest z kolei właśnie brak fusów zanieczyszczających napój. Wszystkie cząsteczki zmielonych ziaren kawy są w prasie przytrzymywane przy samym dnie przez specjalne sitko, które zapobiega ich przedostaniu się do gotowego naparu.  

Zdjęcie główne: pexels.com/Toni Cuenca

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak optymalnie zabezpieczyć urządzenia grzewcze przed warunkami atmosferycznymi?
Jak optymalnie zabezpieczyć urządzenia grzewcze przed warunkami atmosferycznymi?
Dowiedz się, jak maksymalnie zabezpieczyć swoje urządzenia grzewcze przed trudnymi warunkami atmosferycznymi. Poznaj skuteczne metody, produkty i praktyki, które pomogą Ci zwiększyć żywotność i efektywność działania urządzeń grzewczych.
Kosiarki spalinowe czy elektryczne?
Kosiarki spalinowe czy elektryczne?
Jakie są wady i zalety kosiarek spalinowych i elektrycznych? Te fakty pomogą w wyborze.
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany – gotowa w dwie minuty!
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany – gotowa w dwie minuty!
Potrzebujesz polewy czekoladowej na już? Wystarczą tylko dwa składniki i kilka minut!
Ostatnie wpisy