Bez wątpienia aromatyczne przyprawy są tym, co nadaje naszej kuchni wyjątkowego klimatu. Jeszcze lepiej można to odczuć w przypadku świeżo mielonych przypraw. Po jaki młynek należy sięgnąć – ręczny czy automatyczny?
Dodawanie do potraw aromatycznych przypraw jest jednym z tych czynników, które wybitnie poprawiają ich smak i zapach. Choć najbardziej podstawowymi przyprawami są sól i pieprz, w każdej kuchni gości również wiele innych. Wszystkie mają zastosowanie nie tylko przy poprawianiu zapachu i smaku, ale mają również swoje walory zdrowotne.
Niezależnie jednak od tego, dlaczego sięgamy po dane przyprawy, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest mielenie ich tuż przed dodaniem do potrawy. Dzięki temu uzyskamy najwyraźniejsze efekty smakowe i zapachowe. Co więcej, potrzebujemy jedno urządzenie, które w pełni wystarczy do przygotowania przypraw. Mowa oczywiście o młynku. Kiedy jednak decydujemy się na zakupienie tego sprzętu, pojawia się jedno naturalne pytanie: wybrać młynek ręczny czy też automatyczny, elektryczny?
Innym określeniem dla młynków ręcznych jest „mechaniczny” bądź „manualny”. Ich zastosowanie w kuchni znane jest od lat, jeszcze sprzed ery pojawienia się ich elektronicznych odpowiedników. Współcześni producenci młynków ręcznych nieraz starają się podkreślić styl retro tego sprzętu, choć zdarzają się też modele, które niezwykle wręcz przypominają nowoczesny sprzęt elektryczny.
Wbrew pozorom młynek ręczny nie musi być wcale gorszy. Wręcz przeciwnie, wolniejszy czas mielenia ziaren przypraw (np. pieprzu) zwiększa ich jakość i umożliwia zachowanie pełni aromatów. Rozwiązanie to jest jednak wskazane dla osób, które mogą pozwolić sobie na użycie odrobiny siły.
W takim przypadku zarówno młynki drewniane, jak i stalowe oraz szklane idealnie sprawdzą się w domowej kuchni. Co więcej, część przypraw dostępna jest w sklepach w specjalnych opakowaniach umożliwiających ręczne mielenie, choć lepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na bardziej tradycyjne działanie.
Wraz z rozwojem technologicznym w sposób naturalny młynki ręczne zyskały swojego konkurenta: młynki elektryczne. Wyposażone są one w automatyczny mechanizm mielenia. Po podłączeniu do prądu i naciśnięciu odpowiedniego przycisku młynek sam zmieli przyprawy, a my nie będziemy musieli siłować się z korbką.
Długość trzymania przycisku odzwierciedlać będzie również stopień zmielenia dodawanych przypraw. Młynki automatyczne są wygodne, obsługiwane jedną ręką, a większość modeli umożliwia regulację grubości mielenia przypraw. Co więcej, wykonywane są one z tych samych materiałów, co młynki ręczne. Młynki automatyczne dzielą się na dwa rodzaje:
Ostatecznie trzeba podjąć kluczową decyzję i podpowiedzieć na pytanie: w jaki młynek należy zainwestować? W tym przypadku należy wybór dopasować do swoich osobistych preferencji. Z pewnością młynek elektryczny może pomóc zaoszczędzić nam czas, ale wybranie wersji z ostrzami może pogorszyć jakość dodawanych przypraw, a nie o to nam przecież chodzi.
Klasyczne kuchnie ukochają młynki ręczne, tradycyjne, które oferują przyprawy o wyjątkowym smaku i aromacie – z pewnością wynagrodzą wysiłek i czas poświęcony na mielenie. Ułatwieniem będzie jednak młynek elektryczny żarnowy. Ostateczny wybór zależy więc od tego, jakie rozwiązanie będzie nas najbardziej interesowało.