Zabiegany dzień i nie zdążyłeś iść na zakupy? Jeżeli w Twojej zamrażarce czekają mrożonki, w prosty sposób przygotujesz zdrowy posiłek! Jakie jarzyny najlepiej zamrozić?
Lato to dobry czas, by zrobić zapasy w zamrażalce. Kupując świeże warzywa, możesz przygotować mrożonki. Dzięki temu zachowasz swoje ulubione sezonowe warzywa na później a przy okazji sporo zaoszczędzisz. Kupując jarzyny w sezonie, są one w znacznie lepszych cenach niż zimą, a ich mrożenie pozwala zachować większość witamin i składników mineralnych. Jednak czy wiesz, których produktów nie powinno się mrozić?
Większość warzyw nadaje się do mrożenia, dlatego warto dojrzałe i świeże jarzyny umieścić w zamrażalce, i zjeść je np. zimą jak świeże. Wyjątkami są warzywa „wodniste”, np. ogórek, sałata, których lepiej nie mrozić. Niektóre wystarczy bezpośrednio włożyć do woreczka, inne trzeba wcześniej zblanszować.
Warzywa, które możesz zamrozić bezpośrednio:
Warzywa, które należy zblanszować:
Wymienione wyżej warzywa włóż na 2-4 minuty do gorącej wody, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.
Warzywa, które zamrozisz w temperaturze ok. –18 stopni przetrwają nawet rok. W sklepach znajdziesz nawet specjalne woreczki do mrożenia i plastikowe pojemniki na mrożonki. Wybierz idealne dla siebie względem tego, ile miejsca masz w zamrażarce.