Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która podbiła serca smakoszy w Polsce i na świecie. Jeśli nie miałeś jeszcze przyjemności spróbować tego specjału i nie chcesz popełnić faux pas podczas biznesowego lunchu czy randki, sprawdź nasz poradnik!
Sushi jest potrawą orientalną, w której skład wchodzą ryż oraz różne owoce morza. Danie to tradycyjnie podawane jest z chrzanem japońskim, czyli wasabi, słonym sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Na Dalekim Wschodzie potrawę spożywa się pałeczkami, także u nas ten zwyczaj się przyjął. Jednak nie jest to prosta sztuka i wymaga praktyki.
Dla ułatwienia sushi podawane jest w formie małych kawałków, których kształt umożliwia złapanie ich między dwie pałeczki. Poza tym ta forma ułatwia samo spożywanie, taki niewielki fragment można zjeść w jednym kęsie oraz w elegancki sposób. Przed umieszczeniem sushi w ustach macza się je w sosie sojowym lub wasabi. Można je oczywiście ze sobą łączyć. Aby zmienić smak przed spróbowaniem kolejnego rodzaju sushi, przegryza się imbir, który doskonale oczyszcza kubki smakowe.
W Kraju Kwitnącej Wiśni sushi to po prostu „zakwaszony ryż”. W restauracji otrzymać można wiele odmian tego tradycyjnego dania. Zazwyczaj jest to kombinacja ryżu, wodorostów oraz owoców morza. Oto najczęściej spotykane:
Używanie pałeczek przy jedzeniu japońskich potraw jest dobrze odbierane. Warto zatem posiąść tę sztukę. Najlepiej ćwiczyć w domu, ponieważ początki mogą być trudne. Są też pałeczki dla dzieci, połączone ze sobą za pomocą gumki – mogą posłużyć do nauki również dorosłym.
Oto podstawowe zasady: górną pałeczkę przytrzymaj palcem środkowym, wskazującym oraz kciukiem. Drugą pałeczkę należy umieścić pomiędzy nasadą kciuka a dłonią. Ruchomą pałeczką jest tylko górna i to przy jej pomocy łapie się kawałki sushi.
Druga służy do podtrzymywania. Warto wiedzieć, że w Japonii nie powinno się trzymać pałeczek pięcioma palcami. Odbierane jest to jako duży nietakt.
Choć dokładne pochodzenie pałeczek nie jest znane, to z całą pewnością stwierdzić można, że używane były już przez dynastię Shang, która panowała w Chinach już od około 1766 r. p.n.e. Jedzenie pałeczkami kojarzy się z azjatycką kuchnią. Dzisiaj tę metodę jedzenia można spotkać na całym świecie. Do sushi zazwyczaj dodawany jest tradycyjny japoński alkohol – sake.
Japońskie pałeczki wykonane są z lakierowanego bambusa lub drewna, natomiast chiński odpowiednik produkuje się z oszlifowanych surowców. W Chinach rozróżnia się dwa rozmiary pałeczek – 26 cm dla dorosłych i krótsze dla dzieci. W Japonii występuje tylko jeden rozmiar dla wszystkich i są to 23 cm. W chińskich pałeczkach koniec jest ścięty, a w japońskich zaostrzony.
Taka wiedza może się przydać do konwersacji przy kolacji, na której serwowane jest sushi.
Znajomość konsumowania tego dania może być przydatna w wielu sytuacjach, jest ono bowiem jednym z najpopularniejszych dań na świecie.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik