Przygotowanie jajek na twardo i na miękko z pozoru wydaje się dość proste. Jednak jedna minuta może mieć ogromne znaczenie na to, jak będzie ono smakować. Chcesz przygotować szybko śniadanie? Zobacz ile minut gotować jajka na twardo i miękko.
Zanim przystapisz do gotowania jajek na twardo lub na miękko, warto wiedzieć, że powinny być one świeże. Najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Można też po prostu umyć je pod ciepłą, bieżącą wodą.
Ile minut gotować jajka na miękko? Dużo zależy od tego, jak są duże. Najczęściej określa się to zupełnie tak jak w przypadku odzieży: małe S, średnie M i duże L. Większe wymagają odrobiny dłuższego gotowania.
Istnieją dwa sposoby gotowania jajek. Pierwszy z nich to włożenie ich do garnka z zimną wodą, a następnie zagotowanie jej. Tym sposobem potrzebujesz:
Drugim sposobem jest gotowanie jajek po włożeniu ich do gotującej się wody. Najlepiej zrobić to łyżeczką i dość ostrożnie, aby nie pękły. Tutaj kolejno trzeba dać im:
Teraz przejdźmy do tego, ile gotować jajka na twardo. Tutaj czas trzeba nieco wydłużyć. Najlepiej wlać zimną wodę, umieścić wewnątrz jajka i gotować:
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik