Czasem zdarza się tak, że ktoś z naszych najbliższych nie może jeść niektórych produktów z powodu alergii pokarmowych, albo po prostu jesteś w trakcie robienia kotletów mielonych i okazuje się, że nie masz w domu jajek! Czy jesteś skazana na szybką wizytę w sklepie?
Oczywiście, kiedy jesteś pod ścianą, najlepiej, jeśli produkt, który miałby zastąpić jajko, byłby łatwo dostępny w każdym domu. Właśnie do tej kategorii zalicza się mąka ziemniaczana lub skrobia. Możesz dodać ją zarówno do kotletów mielonych, pulpetów klopsów, jak i wszelkich potraw z mięsa mielonego. W tym celu sprawdzi się również namoczone siemię lniane, z którego powstaje zawiesisty kisiel. Doskonałym zamiennikiem jajka w tego typu daniach będą namoczone płatki owsiane lub otręby pszenne bądź owsiane. Wszystkie te zabiegi mają pomóc w lepszym sklejeniu się wszystkich składników i sprawić, że uformowany kotlet nie będzie się rozpadał w trakcie smażenia. Czasem jednak składniki są na tyle „mokre”, że nie musimy dodawać żadnego zamiennika.