Zdarzyło Ci się kiedyś zapomnieć o kawałku chleba, który zdążył już wyschnąć i teoretycznie nie nadaje się do spożycia? Nic bardziej mylnego. Istnieje mnóstwo przepisów i sposobów, które pozwolą Ci wykorzystać stary chleb, a nawet zamienić go w smaczną potrawę.
Najpopularniejszy i najłatwiejszy sposób na przetworzenie twardego już chleba. Pokrój pieczywo na małe kawałki i wysusz w piekarniku w temperaturze 150°C. Tak wysuszone części możesz wrzucić do malaksera lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Warto nadmienić, że jeśli nie masz dostępu do piekarnika lub innych urządzeń, zawsze możesz podsuszyć pieczywo na kaloryferze i zetrzeć je na tarce. Bułka tarta jest najczęściej wykorzystywana do panierek. Obtaczać możesz ryby, sery lub różnorakie kotlety. Idealnie nada się jako zasmażka, którą polejesz kalafior lub fasolkę.
Czym właściwie jest kwas chlebowy? Jest to napój, który powstaje w wyniku fermentacji chleba razowego przy udziale wody i drożdży. Posiada on wiele właściwości: reguluje trawienie, gasi pragnienie, jest bogaty w witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. W Rosji sprzedawany jest na ulicznych straganach, a magazynowany jest w beczkach. Domowy napój zawiera od 0,5 do 2,2% alkoholu i w wyniku fermentacji jest gazowany.
Pokrój chleb w kostkę, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-15 minut do momentu aż się zarumieni. Umieść pieczywo w dużym słoiku lub w naczyniu z kamionki i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 24 godziny. Odcedź kwas i pozbądź się kawałków chleba. Przygotuj zaczyn z drożdży – rozkrusz drożdże z łyżeczką cukru i zalej letnią, przegotowaną wodą (0,5 l), wymieszaj i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Dodaj zaczyn do chlebowego roztworu i odstaw na kolejną dobę. Kiedy kwas zacznie się pienić, przecedź go jeszcze raz i przelej do słoika (lub do kilku mniejszych, jeśli nie posiadasz większego) do jego ⅔ wysokości. Do słoików możesz wrzucić kilka rodzynek. Odstaw w chłodne miejsce. Kwas będzie gotowy po 4 dniach, a możesz go spożywać go do 4 tygodni.
Idealna potrawa na śniadanie. Wbij kilka jajek do miski, dodaj przyprawy takie, jak sól, pieprz lub czosnek i roztrzep. Obtocz w nich kromki chleba. Tak przygotowane pieczywo smaż na maśle. Możesz podawać je z dżemem, cukrem lub miodem.
Bardzo prosty sposób na ciepły posiłek. Podgrzej piekarnik do około 190°C. Na kromki z czerstwego chleba możesz położyć ulubiony ser, a całość posypać przyprawami lub ziołami. Piecz około 7 minut. Voilà!
Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, możesz przygotować oliwę do posmarowania pieczywa. Przygotuj 2 łyżki oliwy i dodaj do niej odrobinę czosnku. Lekko posmaruj jedną stronę kromki i włóż do piekarnika.
Grzanki będą świetnym dodatkiem do zup typu krem lub do zupy cebulowej.
Potrawa przygotowywana w Hiszpanii w czasie Wielkanocy. Do wykonania torrijas najlepiej wykorzystać czerstwe, dwudniowe pieczywo (bagietka lub chleb pszenny nada się najlepiej).
Zagotuj mleko z pałeczkami cynamonu, cukrem i skórką po pomarańczy lub cytrynie. Pokrój pieczywo na 1,5-2 cm kawałki, ułóż w głębokim naczyniu i zalej letnim mlekiem, odstaw aż chleb wchłonie płyn. W międzyczasie rozgrzej na patelni nieco oliwy z oliwek. Nasączone pieczywo obtocz w mące, potem w jajku i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron przez około 2 minuty. Odsącz tłuszcz na papierze kuchennym, posyp wymieszanym cukrem i cynamonem, odstaw do ostygnięcia i schłodź w lodówce. Podawaj na zimno.
Absolutnie nie wolno dokarmiać zwierząt chlebem! U psów na przykład może to prowadzić do wzdęć i zaparć z uwagi na długie trawienie przez układ pokarmowy naszych pupili, gdzie pieczywo zaczyna fermentować. Ptaki karmione chlebem mogą zachorować na kwasice lub zespół anielskiego skrzydła. Prawdopodobnie dojdzie też do uszkodzenia nerek i biegunki. Wiele z tych schorzeń często w konsekwencji prowadzi do śmierci. Podobnie jest w przypadku koni, gdzie niektóre rasy mogą być zagrożone ochwatem, chorobą kopyt.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik