Polecamy
Przyprawy w domu – jak je przechowywać?
GotowaniePorady domowe

Przyprawy w domu – jak je przechowywać?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Ciągle szukasz cynamonu, gałki muszkatołowej lub sproszkowanego czosnku wśród kilkunastu innych przypraw w pojemnikach różnej wielkości? Czas na zmianę! Jeśli potrzebujesz inspiracji do organizacji swojej kuchni, wypróbuj nasze pomysły na przechowywanie i ułożenie przypraw!

Zapoznaj się ze swoim arsenałem

Uporządkuj wszystkie przyprawy alfabetycznie, a następnie sprawdź, które się dublują. Pamiętaj, by wyrzucić duplikaty. Nie ma nic bardziej irytującego niż kupowanie całego, drogiego, gigantycznego słoika z kardamonem do bułeczek cynamonowych, które przyrządzasz raz w roku. W sklepach spożywczych, zielarskich i ze zdrową żywnością możesz znaleźć mnóstwo przypraw. Nie rób dużych zapasów. Jeżeli nie mieszkasz w pobliżu dobrego sklepu, możesz kupić przyprawy przez internet. 

To również dobry moment, by sprawdzić poszczególne przyprawy pod kątem okresu przydatności do spożycia. Wykonaj prosty test. Czy przyprawa nadal wygląda tak, jak w chwili zakupu? A może zmieniła kolor? Następnie ją powąchaj. Czy ma charakterystyczny zapach? Jeśli masz wątpliwości, spróbuj odrobinę.

Wybierz miejsce

Jeżeli tylko możesz, wybierz środkową szafę (mniej więcej na wysokości oczu) na przyprawy. Pamiętaj, by każdy pojemnik opatrzyć etykietą. Zapisz na niej nazwę przyprawy i datę. Pojemniki możesz postawić na wąskiej półce w szafce lub ułożyć w stosy. Jeżeli wybrałeś drugie rozwiązanie, upewnij się, że pojemniczki stoją stabilnie. 

Chcesz zachować na dłużej świeżość przypraw? W takim razie nie wystawiaj ich na działanie promieni słonecznych. Nie stawiaj też pojemniczków z przyprawami w pobliżu kuchenki. 

Kup eleganckie i praktyczne pojemniki 

Biorąc pod uwagę bogatą ofertę, wybór odpowiednich pojemniczków może stanowić nie lada wyzwanie. Doskonale sprawdzą się tutaj kwadratowe modele o pojemności 150 ml. Przechowuj w nich często używane przyprawy, takie jak koper włoski czy kminek. Sięgnij również po mniejsze pojemniczki 50 ml. Trzymaj w nich rzadziej używane przyprawy, takie jak kurkuma i kardamon. Oprócz tego przyda Ci się duży pojemnik na paczki z próbkami i przedmioty, które wymykają się kategoryzacji, np. tarka do gałki muszkatołowej. 

Dobrze sprawdzą się również modele metalowe, plastikowe i szklane. Upewnij się tylko, że mają szczelną pokrywkę. Poszukaj pojemniczków w atrakcyjnej cenie. Pamiętaj, że Twoja kolekcja przypraw może z czasem się powiększyć. 

Pamiętaj o etykietach

Prawda jest taka, że trudno jest odróżnić kminek rzymski od indyjskiego na pierwszy rzut oka. Aby uniknąć pomyłek, opatrz każdy pojemniczek etykietką. Pamiętaj, by przykleić je w widocznym miejscu. Gotowe etykiety znajdziesz m.in. na Allegro. 

Ułóż pojemniczki według określonej kolejności

Warto ułożyć poszczególne pojemniczki alfabetycznie. To wygodne rozwiązanie, zwłaszcza wtedy, gdy nie jesteś jedyną osobą, która lubi gotować w domu. Jeżeli mieszkasz sam, możesz sobie pozwolić na większą dowolność. Najczęściej używane przyprawy połóż z przodu, a sporadycznie z tyłu. Możesz także posegregować dodatki według przeznaczenia. Na przykład wszystkie zioła i proszki do pieczenia wrzuć do jednego koszyka, dodatki stosowane w kuchni indyjskiej do drugiego, a uniwersalne przyprawy do trzeciego.

Możesz też podzielić przyprawy na trzy kategorie: ostre (płatki czerwonej papryki, czarny pieprz, mielona musztarda itp.), pikantne (nasiona kopru włoskiego, kminek, czosnek w proszku) i stosowane do pieczenia (laski cynamonu, goździki, gałka muszkatołowa, mielony imbir). 

Rozumiem

Jak zrobić własne, proste mieszanki przypraw? 

Teraz gdy wiesz już, jak przechowywać przyprawy i zioła w kuchni, mamy kilka przydatnych wskazówek, jak je wymieszać, by nadać potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Co ważne, mieszanki możesz dopasować idealnie do swojego gustu. Chcesz przygotować włoską przyprawę? W takim razie połącz 2-3 łyżki suszonych ziół (oregano, tymianek, bazylia, pietruszka, rozmaryn, majeranek, szałwia) z solą morską i mielonym czarnym pieprzem. A może wolisz przyprawę cajun? Wymieszaj po 1-2 łyżeczki suszonego oregano, papryki, pieprzu cayenne, mielonego czarnego pieprzu, cebuli w proszku i czosnku w proszku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dbać o sztuczne rośliny w mieszkaniu?
Jak dbać o sztuczne rośliny w mieszkaniu?
Naturalna zieleń to nie tylko prawdziwe rośliny. Zobacz, na jakie dekoracje warto postawić.
Kominek, biokominek czy kominek elektryczny – który będzie najlepszym wyborem?
Kominek, biokominek czy kominek elektryczny – który będzie najlepszym wyborem?
W tym poradniku przedstawimy najważniejsze informacje, które powinny pomóc Ci w wyborze odpowiedniego kominka.
Jak zorganizować wesele w plenerze?
Jak zorganizować wesele w plenerze?
Wesele w plenerze cieszy się w ostatnim czasie dużą popularnością wśród par młodych i nie ma w tym nic dziwnego. Świeże powietrze, korzystanie z pięknej pogody, jeśli ta tylko dopisze, i zdjęcia w otoczeniu natury to coś, co pozostaje w pamięci do końca życia.
Ostatnie wpisy