Polecamy
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
GotowaniePorady domowe

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jedną z najlepszych wieczornych przekąsek jest popcorn. Dzieci go uwielbiają, a dorośli chętnie sięgają po niego podczas oglądania filmu lub czytania książki. Najszybszym sposobem na zrobienie popcornu jest ten z mikrofali. Niestety ten ze sklepu zawiera mnóstwo szkodliwych substancji.  

Jak powstaje popcorn? 

Popcorn znany jest od dawna. Zakłada się, że starożytni mieszkańcy Meksyku odkryli ten sposób obróbki pożywienia. W dziewiętnastowiecznej Ameryce był traktowany jak standardowy składnik posiłków. Dodawano go do zup (pełniły rolę dzisiejszych grzanek), jak i gorącego mleka (zamiennik płatków śniadaniowych). Dopiero z czasem zaczęto go udoskonalać i dodawać do niego różne składniki, takie jak cukier, melasa, czy miód. Następnie stał się filmową przekąską sprzedawaną w kinach. Zwyczaj ten przyszedł do nas z Ameryki. 

Popcorn powstaje pod wpływem prażenia ziaren kukurydzy. Gdy działa na nie wysoka temperatura (około 200 °C) zaczynają puchnąć, aby ostatecznie wystrzelić i zamienić się w charakterystycznego grzybka. Gdy temperatura obróbki wynosi ponad 100 °C białka i skrobia zawarte w ziarnach kukurydzy zaczynają mięknąć, a woda z nich odparowuje. Podczas tej fazy para napiera na łupkę kukurydzy, tworząc coraz większe ciśnienie wewnątrz. Następnie łupinka wystrzela, a jej wnętrze po kontakcie z chłodnym powietrzem zaczyna twardnieć. Należy pamiętać, że nie każda kukurydza nadaje się do popcornu. W sklepach łatwo znaleźć produkty, które przeznaczone są do jego produkcji. Mają one większą gęstość włókien celulozy i znacznie wyższą zawartość bielma. 

Zdrowszy zamiennik – popcorn z mikrofali

Sklepowy popcorn, choć wydaje się niewinną przekąską, zawiera bardzo dużo soli oraz tłuszczów trans, które odkładają się w naszym organizmie. Są najczęstszą przyczyną chorób krążenia. Popcorn wykonany w domu jest zdrowszym zamiennikiem, ponieważ doskonale wiemy, co się w nim znajduje. Łatwo też obliczyć jego kaloryczność i wartości odżywcze. Co więcej, popcorn z mikrofali nie jest smażony na oleju. Co jest potrzebne do jego przygotowania? Kilka składników, które każdy ma w swoim domu. Jest to mikrofala, naturalne ziarna kukurydzy (przeznaczonej do produkcji popcornu), masło, miska, którą można włożyć do mikrofali i talerz. Podczas przygotowywania kieruj się poniższymi wskazówkami. 

  1. Wsyp ziarna kukurydzy do miski. Powinny ją zapełnić w ⅓ objętości. Popcorn musi mieć miejsce, aby urosnąć. 
  2. Miskę przykryj szklanym talerzykiem. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ inaczej wystrzelony popcorn rozsypie się po całej mikrofali. 
  3. Jeśli lubisz popcorn z masłem, to ok. 50 g połóż na talerzyku u góry. Jeśli naczynie jest płaskie, masło możesz rozpuścić w rondelku. 
  4. Teraz czas na przygotowanie popcornu. Całość wstaw do mikrofalówki, urządzenie ustaw na największą moc, zazwyczaj jest to 800 lub 1000W. Popcorn powinien być gotowy po 3 minutach. Im mniejsza moc mikrofalówki, tym dłuższy czas jego przygotowania. Cały czas obserwuj popcorn, ziarna mają pęknąć, ale się nie spalić. 
  5. Następnie wyjmij miskę, do popcornu dodaj rozpuszczone masło, sól i inne przyprawy. Teraz pozostaje Ci jedynie cieszyć się jego smakiem!

Popcorn i jego wartości odżywcze

Jedni uważają popcorn za bardzo zdrową przekąskę, inni niekoniecznie. Prawda jest taka, że naturalne ziarna kukurydzy są bardzo zdrowe. Składają się głównie ze złożonych węglowodanów, nie zawierają cukrów prostych, mają bardzo małą zawartość tłuszczu czy sodu. Popcorn pozbawiony dodatków, takich jak sól czy masło ma bardzo niską kaloryczność, a dużą objętość. W jego jednej szklance znajduje się około 30 kalorii.

Co więcej, popcorn bogaty jest w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz syci na dłuższy czas. Jego spożywanie nie skutkuje nagłym skokiem cukru. Ponadto popcorn bez żadnych dodatków jest źródłem przeciwutleniaczy, antyoksydantów oraz cennych składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen i fosfor. W ziarnach kukurydzy znajdziemy witaminę A, C oraz B. Należy pamiętać, że odwrotny skutek przyniesie spożywanie popcornu z olejem, masłem i dużą ilością soli. Sód, czy nasycone kwasy tłuszczowe prowadzą do otyłości i chorób układu krążenia. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Fototapeta na szafę – odmień stary mebel i dopasuj go do aranżacji wnętrza
Fototapeta na szafę – odmień stary mebel i dopasuj go do aranżacji wnętrza
Najlepsza nawet szafa może się znudzić, zużyć, wyjść z mody lub przestać pasować do wnętrza, w którym przeprowadzono metamorfozę. Co w takiej sytuacji zrobić z meblem, który choć wciąż spełnia swoją rolę, nie prezentuje się zbyt dobrze?
Praktyczne porady na temat pielęgnacji i uprawy krzewów ozdobnych w domowym ogrodzie
Praktyczne porady na temat pielęgnacji i uprawy krzewów ozdobnych w domowym ogrodzie
Zapraszamy na wyprawę w fantastyczny świat ogrodowych krzewów ozdobnych. Odkryj unikalne sekrety pielęgnacji, dowiedz się jak poprawnie uprawiać, zarówno dla początkujących ogrodników, jak i dla doświadczonych miłośników zieleni.
Zalety i zastosowanie wełny mineralnej
Zalety i zastosowanie wełny mineralnej
Szukasz sposobu na ocieplenie domu? Poznaj wady i zalety jednego z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych do izolacji: wełny mineralnej. Postaw na świadomy wybór – dowiedz się więcej.
Ostatnie wpisy