Jedną z najlepszych wieczornych przekąsek jest popcorn. Dzieci go uwielbiają, a dorośli chętnie sięgają po niego podczas oglądania filmu lub czytania książki. Najszybszym sposobem na zrobienie popcornu jest ten z mikrofali. Niestety ten ze sklepu zawiera mnóstwo szkodliwych substancji.
Popcorn znany jest od dawna. Zakłada się, że starożytni mieszkańcy Meksyku odkryli ten sposób obróbki pożywienia. W dziewiętnastowiecznej Ameryce był traktowany jak standardowy składnik posiłków. Dodawano go do zup (pełniły rolę dzisiejszych grzanek), jak i gorącego mleka (zamiennik płatków śniadaniowych). Dopiero z czasem zaczęto go udoskonalać i dodawać do niego różne składniki, takie jak cukier, melasa, czy miód. Następnie stał się filmową przekąską sprzedawaną w kinach. Zwyczaj ten przyszedł do nas z Ameryki.
Popcorn powstaje pod wpływem prażenia ziaren kukurydzy. Gdy działa na nie wysoka temperatura (około 200 °C) zaczynają puchnąć, aby ostatecznie wystrzelić i zamienić się w charakterystycznego grzybka. Gdy temperatura obróbki wynosi ponad 100 °C białka i skrobia zawarte w ziarnach kukurydzy zaczynają mięknąć, a woda z nich odparowuje. Podczas tej fazy para napiera na łupkę kukurydzy, tworząc coraz większe ciśnienie wewnątrz. Następnie łupinka wystrzela, a jej wnętrze po kontakcie z chłodnym powietrzem zaczyna twardnieć. Należy pamiętać, że nie każda kukurydza nadaje się do popcornu. W sklepach łatwo znaleźć produkty, które przeznaczone są do jego produkcji. Mają one większą gęstość włókien celulozy i znacznie wyższą zawartość bielma.
Sklepowy popcorn, choć wydaje się niewinną przekąską, zawiera bardzo dużo soli oraz tłuszczów trans, które odkładają się w naszym organizmie. Są najczęstszą przyczyną chorób krążenia. Popcorn wykonany w domu jest zdrowszym zamiennikiem, ponieważ doskonale wiemy, co się w nim znajduje. Łatwo też obliczyć jego kaloryczność i wartości odżywcze. Co więcej, popcorn z mikrofali nie jest smażony na oleju. Co jest potrzebne do jego przygotowania? Kilka składników, które każdy ma w swoim domu. Jest to mikrofala, naturalne ziarna kukurydzy (przeznaczonej do produkcji popcornu), masło, miska, którą można włożyć do mikrofali i talerz. Podczas przygotowywania kieruj się poniższymi wskazówkami.
Jedni uważają popcorn za bardzo zdrową przekąskę, inni niekoniecznie. Prawda jest taka, że naturalne ziarna kukurydzy są bardzo zdrowe. Składają się głównie ze złożonych węglowodanów, nie zawierają cukrów prostych, mają bardzo małą zawartość tłuszczu czy sodu. Popcorn pozbawiony dodatków, takich jak sól czy masło ma bardzo niską kaloryczność, a dużą objętość. W jego jednej szklance znajduje się około 30 kalorii.
Co więcej, popcorn bogaty jest w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz syci na dłuższy czas. Jego spożywanie nie skutkuje nagłym skokiem cukru. Ponadto popcorn bez żadnych dodatków jest źródłem przeciwutleniaczy, antyoksydantów oraz cennych składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen i fosfor. W ziarnach kukurydzy znajdziemy witaminę A, C oraz B. Należy pamiętać, że odwrotny skutek przyniesie spożywanie popcornu z olejem, masłem i dużą ilością soli. Sód, czy nasycone kwasy tłuszczowe prowadzą do otyłości i chorób układu krążenia.