Domowe lody potrafią smakować znacznie lepiej niż te kupione. Dzięki dobraniu odpowiednich składników domowe lody są również znacznie zdrowsze. Nie musimy mieć specjalnej maszynki do lodów, by były one puszyste i smaczne. Oto kilka przepisów na domowe lody.
Truskawki i śmietanka to połączenie idealne. Aby wykonać takie lody, należy ubić śmietankę 30% mikserem. Śmietanka nie musi być mocno ubita. Wystarczy, by była puszysta. Do masy dodajemy cukier puder lub stewię. Następnie do masy dodajemy pokrojone truskawki. Można również częściowo je zblendować, aby powstał mus owocowy. Truskawki są bardzo słodkie, dlatego nie dodajemy cukru. Całość mieszamy, przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Ważne, by po około 2 godzinach wyjąć pojemnik i zblendować masę. To bardzo ważne, ponieważ dzięki temu nie powstaną w środku grudki. Blendowanie zamarzniętych lodów powtarzamy jeszcze kilka razy. Do masy lodowej można dodać również pół opakowania śmietan-fixu, dzięki czemu lody będą puszyste. Idealnie smakują ze świeżymi owocami lub polewą.
Wiele osób uwielbia lody karmelowe. Te często dostępne w sklepach mają niewiele wspólnego z karmelem. Lody z prawdziwym karmelem są z kolei bardzo drogie. Karmel do lodów można wykonać samemu w domu i to za niewielkie pieniądze.
Wystarczy na patelni delikatnie rozpuścić cukier. Starajmy się nie mieszać na początku cukru, tylko dopiero po jego rozpuszczeniu dodać trochę wody. Pozostałą po ubijaniu śmietankę 30% do tortów dodawaj powoli do cukru z wodą i mieszaj. Wszystko musi być wykonywane na niewielkim ogniu, w innym wypadku śmietanka się zważy. Karmel odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym dodajemy go do ubitej śmietanki.
Możemy również dodać pokrojone orzeszki ziemne, jednak warto zrobić to dopiero po kilkukrotnym zmiksowaniu masy. Przygotowane lody możemy posypać pokruszonymi orzechami.
Zimą wcale nie musimy rezygnować z pysznych sorbetów. Można wykonać je samodzielnie w domu z mrożonych owoców. Wystarczy przygotować syrop cukrowy – gotujemy wodę z cukrem do powstania gęstego płynu. Mrożone owoce blendujemy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej syrop. Tak wymieszane owoce z syropem dodajemy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co około 20 minut należy je przemieszać, by masa równo się zamroziła. Zamiast syropu cukrowego można dodać również miód lub sypką stewię.
Ważną czynnością podczas wykonywania lodów domowych jest ich regularne miksowanie lub mieszanie w trakcie zamrażania. W innym wypadku w lodach powstaną grudki, a po wyjęciu z zamrażalnika będą one zbyt twarde, by móc je nałożyć.
To dość czasochłonne, jednak daje bardzo dobry efekt. Po około 3-4 godzinach od ostatniego miksowania lody są już gotowe do spożycia. Lody typu sorbet również powinny być przemieszane, ponieważ powstające w nich cząsteczki lodu mogą sprawić, że lody będą trudne do nałożenia. Ułatwieniem będzie na pewno zakup specjalnej maszynki do lodów, która ubija masę podczas jej zamrażania.