Artykuł sponsorowany
Zaczął się już sezon na spędzanie weekendów nad jeziorami czy w przydomowych ogródkach. Wraz z nimi do sklepów powrócił asortyment grillowy, a wśród znajomych i rodziny pojawiły się propozycje organizacji spotkania. Sprawdź, jak przygotować się do urządzenia grilla i korzystaj z pięknej pogody!
Najważniejszą kwestią do ustalenia przed grillowaniem jest wybór miejsca, w którym będzie można to zrobić. Oczywiście, właściciele działek i ogrodów nie muszą się tym stresować ani martwić – dozwolone jest rozpalanie grilla na własnym terenie. Co jednak mają zrobić mieszkańcy bloków? W tym przypadku sytuacja jest odrobinę bardziej skomplikowana. Większość wspólnot mieszkaniowych surowo zabrania grillowania na tarasach i balkonach. Aby dowiedzieć się, gdzie możesz spokojnie wypocząć, sprawdź listę lasów, parków i plaż miejskich w Twojej okolicy z pozwoleniem na grillowanie. Pamiętaj, że grillowanie w miejscu, w którym jest to zakazane, może doprowadzić do wezwania odpowiednich służb i nałożenia na Ciebie mandatu, dlatego zanim umówisz się ze znajomymi i spakujesz ruszta żeliwne do samochodu, upewnij się, że Twój wypoczynek będzie legalny.
Żeby wybrać idealny grill, musisz określić swoje priorytety. Potrzebujesz czegoś lekkiego, żeby transportować sprzęt z miejsca na miejsce? Najlepszy okaże się kompaktowy grill na węgiel. To rozwiązanie należy do jednego z najtańszych, ale jednocześnie ma swoje wady – na każdej grillowej wycieczce musisz mieć ze sobą worek węgla. Wolałbyś postawić na coś, przy czym nie ubrudzisz sobie rąk? Rozwiązaniem dla Ciebie będzie grill gazowy – wymaga on posiadania butli z gazem, ale za to nie musisz już mieć przy sobie węgla. A może chcesz zaopatrzyć się w trwały sprzęt, który posłuży Ci przez lata? Jego waga nie będzie już tak dogodna, ale tym wymaganiom sprosta żeliwny ruszt do grilla, który nie zużyje się po jednym czy dwóch spotkaniach. To ekonomiczne akcesorium z pewnością może uprzyjemnić Ci letni sezon!
Podczas przygotowywania posiłków ważny jest nie tylko grill czy płyta żeliwna, ale również drobny sprzęt, którego będzie używać. Przyda Ci się przede wszystkim widelec do mięsa, służący do obracania dużych porcji, silikonowy pędzel, którym rozprowadzisz olej czy marynatę, a także szczypce, które posłużą do grillowania delikatniejszych produktów – na przykład ryb. Żeby zabezpieczyć się przed żarem, zadbaj o odpowiedni strój i grubą rękawicę, a wybierając się z daleka od domu, koniecznie zabierz ze sobą również jednorazowe talerzyki, plastikowe sztućce, papierowe kubeczki i otwieracz do butelek.
Zdjęcie główne: pexels.com/Min An