Na wielu forach internetowych można spotkać pytanie: Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Najczęstsza odpowiedź to: przechowywanie książek kucharskich lub blach do pieczenia. Niewiele osób wie, że przeznaczenie szuflady pod piekarnikiem jest zupełnie inne.
W szufladzie pod piekarnikiem często można znaleźć wiele ciekawych sprzętów m.in.:
Co dokładnie się w niej znajdzie, zależy od naszej wyobraźni i rozmiaru szuflady. W założeniu producentów przeznaczenie szuflady pod piekarnikiem jest inne.
Producenci uważają taką szufladę za grzewczą – czyli służącą do przechowywania ciepłego jedzenia. Taka szuflada jest skonstruowana w taki sposób, aby jedzenie nie wyschło ani nie wystygło; utrzymuje ona temperaturę od 40 do 75°C. Jeśli jest więcej potraw do przygotowania, to można je wstawić do szuflady znajdującej się pod piekarnikiem, a w piekarniku przygotowywać kolejne potrawy.
Szuflada pod piekarnikiem świetnie sprawdzi się również do podgrzewania talerzy przed podaniem na nich jedzenia – zabieg ten jest stosowany głównie w restauracjach lub na domowych przyjęciach.
Gdy już wiadomo, do czego służy szuflada pod piekarnikiem, to należy zadbać o jej odpowiednią czystość. Jeśli chcemy zachować smak i aromat przygotowanych potraw w piekarniku, to powinniśmy go regularnie czyścić – tak samo, jak szufladę pod nim.
Do czyszczenia piekarnika i szuflady nie potrzeba żadnych silnych detergentów. Najlepiej sprawdzi się domowy roztwór z octu. Należy wymieszać wodę z octem w proporcji 50:50 i odczekać kilka chwil. Następnie przemyć roztworem piekarnik z szufladą.
Na mocniejsze zabrudzenia piekarnika również są domowe sposoby. Wystarczy takie miejsce przetrzeć wilgotną szmatką, a następnie posypać sodą oczyszczoną. Pozostawić na około 30 min (przy mocniejszych zabrudzeniach może być nawet godzina). Następnie umyć wodą z octem. Dzięki temu piekarnik będzie wyglądał jak nowy, przy użyciu ekologicznych detergentów.
Podczas korzystania z szuflady pod piekarnikiem należy pamiętać o wyciąganiu z niej dań; jeśli o nich zapomnimy, to zapach zepsutego jedzenia na pewno nam o tym przypomni.
W szufladzie pod piekarnikiem nie należy przechowywać łatwopalnych przedmiotów np.: kart gwarancyjnych, książek kucharskich czy desek do krojenia. W ten sposób stwarzamy zagrożenie, ponieważ temperatura, która w niej panuje, jest dość wysoka.
Szuflada pod piekarnikiem najczęściej jest używana niezgodnie z jej przeznaczeniem. Warto to zmienić i użytkować ją zgodnie z zaleceniem producenta.