Polecamy
Naturalne nawozy do warzyw – TOP 5
Ogród i taras

Naturalne nawozy do warzyw – TOP 5

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Uprawa własnych warzyw w sposób naturalny i ekologiczny to ważne i odpowiedzialne zajęcie. Aby nasze uprawy były dobrej jakość, potrzebują odpowiedniej pielęgnacji. Jednym z nich jest odpowiedni nawóz do warzyw. 

Ogromną zaletą stosowania naturalnych nawozów jest to, że do warzyw nie przenikają chemiczne substancje zawarte w nawozach przemysłowych. Tym samym nasze plony są zdrowsze. W poniższym zestawieniu podpowiemy, jakimi sposobami można nawozić swój warzywny ogród, aby wyhodowane rośliny były dorodne i smaczne. 

5 najlepszych naturalnych nawozów do warzyw

  1. Naturalny nawóz do warzyw – obornik 

Korzystanie z obornika, jako naturalnego nawozu w rolnictwie i ogrodnictwie jest znane od bardzo dawna. Jego skład jest bogaty w składniki odżywcze potrzebne roślinom. Świetnie też wspomaga jakość gleby, jej strukturę oraz właściwości. Grunt, który jest zbyt ciężki i zbity pod wpływem obornika zyskuje na lekkości, dzięki czemu korzenie roślin łatwiej mogą w nim się rozwijać i pobierać niezbędne minerały i wodę. Ogrodnicy stosują obornik w okresie jesiennym, kiedy to przygotowują swój ogród na następny sezon. Na powierzchnię 20 m² należy nawieźć 100 – 150 kg obornika, aby uzyskać pożądany efekt. Ziemię z obornikiem należy przekopać, aby naturalny nawóz szybciej wniknął do gleby.  

  1.  Skórki bananów 

Osoby, które mają ogródek warzywny, nie powinny wyrzucać skórek bananów do śmietnika. Banany, a tym samym ich skórki mają bardzo dużo potasu, fosforu, a także magnezu, wapnia czy siarki. Można zakopać skórki bezpośrednio w glebie przed posadzeniem roślin lub przygotować swój naturalny nawóz na bazie resztek z banana. Do przygotowania wyciągu potrzebny będzie litrowy słój, ciepła woda i oczywiście skórka od banana. Miksturę zamykamy w słoiku i odstawiamy na 1-2 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie dodajemy wodę, aby rozcieńczyć nawóz, i możemy podlewać nim rośliny i warzywa. Naturalny nawóz ze skórek bananów jest bardzo wskazany przy uprawie pomidorów. 

  1. Skorupki jaj

Wapń jest ważnym pierwiastkiem przy hodowli roślin i uprawianiu ogródka. Wpływa na kwasowość gleby, która dzięki niemu zmienia odczyn na bardziej zasadowy. Ułatwia również roślinom pobieranie właściwości odżywczych z gleby. Wapno można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, ale jeśli chcesz wykorzystać resztki i przyświeca ci idea zero waste, możesz dostarczyć je swoim uprawom w inny sposób. Świetnym sposobem na naturalny nawóz do warzyw jest wykorzystanie skorupek jaj. Wystarczy wysuszyć skorupki na słońcu lub w lekko uchylonym piekarniku, następnie zmielić je w młynku na drobny proszek. Raz w miesiącu warto posypać takim nawozem ziemię dookoła naszych upraw. Można również przygotować płynny nawóz do podlewania; wystarczy zalać skorupki wodą i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce. 

  1. Skoszona trawa i gnojówka z pokrzywy

Każdy, kto ma ogród i zasadzoną trawę – powinien ją kosić wiosna i latem, a na jesień grabić liście. Tak uzyskane odpadki świetnie nadadzą się do stworzenia naturalnego nawozu dla roślin. Skoszona trawa wyścielona wokół lekko już wyrośniętych roślin stanowi świetną blokadę przeciw chwastom. Pozytywnie wpływa również na same uprawy, gdyż jest bogatym źródłem azotu. 

Jeśli na twojej działce rośnie pokrzywa, to świetnie się składa, bo możesz ją wykorzystać do przygotowania naturalnej gnojówki. Receptura jest bardzo prosta. Wystarczy pędy młodej pokrzywy (musisz ją zerwać przed zakwitnięciem) umieścić w plastikowym wiadrze lub beczce i zalać wodą w stosunku 1 kg pokrzywy na 10 kg wody. Tak przygotowany wyciąg nakrywamy gazą, aby utrudnić dopływ tlenu i zostawiamy na około 20 dni. Nie można jednak całkowicie zapomnieć o przygotowanej miksturze, gdyż trzeba ją codziennie mieszać. Oznaką, że gnojówka jest gotowa – jest zmiana koloru wody na ciemny. Idealnie sprawdzi się do podlewania pomidorów, ogórków, kapusty. Niezbyt dobrym pomysłem jest stosowanie nawozu z pokrzywy do podlewania cebuli, czosnku lub fasoli. 

  1. Fusy z kawy 

Niektóre warzywa i owoce preferują glebę kwaśną. W tym celu świetny nawóz możemy przygotować z naszego porannego napoju, czyli z kawy. W glebie o kwaśnym pH lubią rozwijać się pomidory, truskawki czy borówki amerykańskie. Fusy z kawy można wykorzystać bezpośrednio w pobliżu roślin lub je wysuszyć i traktować jako ściółkę do sadzenia upraw. Resztki po kawie nie mogą stanowić jedynego nawozu, jaki wykorzystamy w pielęgnacji o nasz ogród warzywny, gdyż nie są bogate w wartości odżywcze i minerały. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Andrzej 14.01.2023

    Samemu też robię własne nawozy, choć wykorzystuję do tego odpadki kuchenne. Odpadki tylko warzywne i owocowe. To wszystko ma w sobie jeszcze wiele wartości odżywczych. Warto je dokładnie wykorzystać, zanim się wyrzuci. Robię to tak: podgrzewane w wodzie, a następnie tą wodą podlewam roślinki (oczywiście po ostudzeniu). Wiele osób też kroi na kostkę te obierki, skórki i miesza z ziemią.

Rekomendowane
Jak samodzielnie zrobić ozdoby z filcu?
Jak samodzielnie zrobić ozdoby z filcu?
Lubisz kreatywnie spędzać czas wolny? Sprawdź, jak wykonać samodzielnie piękne ozdoby z filcu!
Grzyb na ścianie – Jak mu zapobiegać?
Grzyb na ścianie – Jak mu zapobiegać?
Z poniższego tekstu dowiesz się, jak ustrzec się przed tymi intruzami oraz jak usunąć grzyba ze ściany, gdy już się na niej pojawił.
Ściana przesuwna: kiedy warto się na nią zdecydować?
Ściana przesuwna: kiedy warto się na nią zdecydować?
Zakup budynku na wtórnym rynku nieruchomości praktycznie zawsze wiąże się z ryzykiem niedostosowania do indywidualnych potrzeb klienta.
Ostatnie wpisy