Polecamy
Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc?
GotowaniePorady domowe

Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim, które ma wymiar religijny i kulinarny. Jest to szczególny czas spędzany w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole.

Uroczyste śniadanie wielkanocne 

Niedziela Wielkanocna dla katolickich rodzin jest szczególnie ważna. Zaraz po porannej rezurekcji cała rodzina zasiada do uroczystego śniadania wielkanocnego. Wśród tradycyjnych dań dominują jaja w różnej postaci. Na stole obok święconki znajdują się aromatyczne mięsa, pasztety, pyszne zupy, sałatki oraz smaczne tradycyjne wypieki.

Jaja – nieodłączny element świąt Wielkanocnych

Jaja są symbolem świąt wielkanocnych. Malowane pisanki są jednym z elementów koszyczka wielkanocnego, który jest poświęcony w Wielką Sobotę. Tradycyjne śniadanie rozpoczyna się od dzielenia się poświęconym jajkiem i złożenia wzajemnych życzeń.

Stół wielkanocny ugina się od potraw z jaj w różnej postaci. Ugotowane na twardo podawane są w sosie tatarskim lub chrzanowym. Coraz częściej na wielkanocnych stołach można znaleźć jaja faszerowane różnymi pastami z dodatkiem chrzanu, szynki, papryki, pomidorów czy szczypiorku. W dietetycznej wersji warto faszerować jajka awokado, suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem.

10 potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 

1. Żurek na zakwasie

Żurek na domowym zakwasie jest jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Gotowany jest na wędzonce i podawany z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Najefektywniej wygląda podawany w małym chlebku.

2. Pieczona biała kiełbasa

Święta Wielkanocne kojarzone są z białą kiełbasą, która na polskich stołach gości już od XVII wieku. Biała kiełbasa jest idealnym dodatkiem do żurku wielkanocnego lub jako osobna potrawa np. pieczona z cebulką.

3. Domowy pasztet

Pyszny domowy pasztet jest doskonałym dodatkiem do jaj faszerowanych podawanych na śniadanie wielkanocne. Przygotowanie domowego pasztetu nie jest trudne. Do jego przyrządzenia należy wykorzystać dobre gatunki mięs oraz odpowiednie przyprawy i dodatki np. żurawinę czy suszoną śliwkę.

4. Schab faszerowany

Kwintesencją świat wielkanocnych jest schab faszerowany na różne sposoby np. kiełbasą, śliwką lub morelą. Taka potrawa jest smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno.

5. Domowa szynka

Soczysta i smaczna domowa szynka jest świetnym uzupełnieniem domowego pasztetu i schabu. Szynkę można bardzo szybko zrobić za pomocą szybkowaru, który można kupić już za około 50 zł.

6. Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, czyli królowa wszystkich polskich sałatek. Do przygotowania sałatki jarzynowej używa się różnych warzyw korzeniowych i w zależności od regionu Polski np. ogórek kiszony, jabłko, groszek zielony. Wszystkie składniki połączone są ze sobą za pomocą majonezu.

7. Baba wielkanocna

Święta Wielkanocne to nie tylko jaja i mięsa, lecz również tradycyjne wypieki. Jednym z nich jest baba wielkanocna. Klasyczna babka wykonywana jest z ciasta drożdżowego. Bardzo popularne są babki ucierane np. cytrynowe, czekoladowe. Baba wielkanocna oblana jest lukrem lub polewą czekoladową. 

8. Mazurek

Słodki pyszny mazurek jest zaraz obok babki obowiązkowym wypiekiem w wielu domach. Najsmaczniejszy jest mazurek z masą kajmakową i polewą czekoladową. Mazurek powinien być wypiekany na kruchym cieście, które należy przełożyć masą lub dżemem, a następnie udekorować polewą i bakaliami. 

9. Sernik

W wielu polskich domach sernik zwany serowcem jest obowiązkowym ciastem pieczonym tylko na święta. Najpopularniejszy jest sernik Rosa z brzoskwiniami, czyli kruche ciasto, z białym serem, brzoskwiniami i pianką z białek.

10. Wielkanocna pascha 

Wielkanocna pascha jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego sernika. Przygotowuje się ją z białego sera dwukrotnie mielonego, śmietanki 36% oraz dużej ilości bakalii. Pascha jest jednym z tradycyjnych wielkanocnych dań zwłaszcza w regionie wschodniej polski. 

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czym i jak czyścić kuchenne blaty?
Czym i jak czyścić kuchenne blaty?
W zależności od tego, jaki blat posiadasz, zmieni się sposób jego czyszczenia. Sprawdź, jakie środki zastosować do poszczególnych typów.
Stacje transformatorowe – czym są i czy warto je budować?
Stacje transformatorowe – czym są i czy warto je budować?
Stacje transformatorowe odgrywają kluczową rolę w przesyłaniu energii elektrycznej do odbiorców końcowych.
Jak odświeżyć wnętrze bez generalnego remontu?
Jak odświeżyć wnętrze bez generalnego remontu?
Chcesz odświeżyć swoje mieszkanie, ale nie chcesz zaczynać generalnego remontu? Nic prostszego! Podpowiadamy, jakie triki aranżacyjne możesz zastosować, aby odnowić nieco swoją przestrzeń mieszkaniową.
Ostatnie wpisy