W kuchni często przydaje się mięta. Niestety świeżą można zerwać tylko w czasie lata. Z kolei w sklepach dostępne są jej sadzonki lub małe roślinki w doniczkach, które szybko więdną, a suszona jest rzadko spotykana.
Na szczęście można samodzielnie przygotować zioła w domu. W poniższym artykule przedstawiamy kilka sposobów na ususzenie mięty, tak aby mieć ją cały czas pod ręką.
Idealną porą na zbieranie mięty jest lato, wtedy roślina ma najintensywniejszy smak. Wybór pory dnia również nie powinien być przypadkowy. Zioła należy zrywać w bezwietrzny dzień, tuż przed południem. Nie warto tego robić wczesnym porankiem, ponieważ wtedy rośliny są zroszone rosą, a latem po południu mięta może być wysuszona, co powoduje jej szybkie więdnięcie.Zioła należy suszyć od razu po zerwaniu.
Jak zbierać miętę? Przed wyjściem z domu należy wyposażyć się w ostry nożyk lub nożyczki. Miętę zrywamy na wysokości 10–15 cm od czubka rośliny. Pamiętaj, że najmłodsze jej części są najsmaczniejsze i najintensywniejsze w smaku. Wybierając lokalizację, warto skupić się na dzikich terenach, położonych daleko od ośrodków miejskich, dróg szybkiego ruchu i nawożonych pól uprawnych.
Po zerwaniu zioła należy odpowiednio przygotować. Nie jest to niczym trudnym. Miętę należy przebrać, ponieważ mogły się tam dostać kawałki trawy i chwastów. Następnie obcinamy wszystkie liście zaatakowane chorobą, zgniłe i zwiędnięte. Ziół pochodzących z naturalnego środowiska nie trzeba myć, jednak zaleca się nimi delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się zalegającego na nich pyłu.
Jeśli listki są ubłocone, wtedy należy je delikatnie obmyć pod bieżącą wodą, a następnie położyć na papierowym ręczniku lub lnianej ściereczce do wyschnięcia. Następnie przechodzimy do suszenia.
Ten sposób jest nieco mylący, ponieważ zioła nie mogą być suszone na słońcu. Bezpośrednie promieniowanie słoneczne powoduje, że rośliny brązowieją i więdną. Suszenie na świeżym powietrzu polega na rozłożeniu roślin w zacienionych pomieszczeniach.
Jak suszyć miętę w takich warunkach? Listki rośliny należy rozdzielić, a następnie położyć na suszarce do roślin. Bez problemu można ją stworzyć w domowych warunkach. Wystarczy drewniana rama i naciągnięta na niej przewiewna tkanina. W tej roli dobrze się sprawdzi stojąca suszarka do ubrań, na którą nałożymy cienki materiał.
Najlepiej suszyć miętę na tarasie lub pod altanką. Zioła należy codziennie chować na noc oraz regularnie przewracać na drugą stronę. Suszenie tym sposobem trwa od 2 do 3 tygodni.
Do suszenia ziół w domu przydają się zacienione i pozbawione mocnych zapachów miejsca. Zalicza się do nich strych, poddasze lub suche piwnice. Z kolei nie zaleca się suszyć mięty w kuchni czy łazience. Głównie ze względu na obecność wilgoci i różnych, intensywnych zapachów.
Jak przygotować domową suszarnię? Do przygotowania ziół świetnie sprawdzi się cienka, przewiewna tkanina, wiklinowa taca, czy ażurowy kosz z metalu. Liście mięty i jej pędy należy rozłożyć w przewiewnym pomieszczeniu na uprzednio przygotowanym miejscu. Najważniejsze jest, aby zioła miały stały dostęp świeżego powietrza. Należy je również regularnie przewracać na drugą stronę.
Kolejnym sposobem na suszenie ziół jest umieszczenie ich w piekarniku. To najkrótsza i najpopularniejsza metoda suszenia mięty. Przygotowane zioła układamy pojedynczo na blaszce do pieczenia. Następnie piekarnik nastawiamy na bardzo niską temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 35 stopni Celsjusza. Tylko wtedy zioła zachowają swój aromat i zapach.
Jeśli jednak nie mamy możliwości wyboru tak niskiej temperatury, wtedy należy ustawić urządzenie na najmniejsze grzanie (zazwyczaj jest to 50 stopni Celsjusza). W tym przypadku trzeba wykazać się cierpliwością, ponieważ ogrzewanie należy wyłączać co 5–10 minut. Podczas suszenia mięty w piekarniku, drzwiczki muszą zostać uchylone. Odparowująca wilgoć z roślin nie może się kumulować w środku.
Czas suszenia mięty w piekarniku jest różny (kilka godzin), jednak zawsze krótszy niż w przypadku wcześniej wymienionych metod. Idealnie ususzone zioła to takie, które kruszą się przy dotyku, pozostając nadal zielone.
Nie warto przyspieszać suszenia. Nie wolno włączać termoobiegu lub nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, ponieważ wtedy woda z roślin może gwałtownie uciec, a wraz z nią wartościowe olejki eteryczne. Co więcej, jednocześnie suszymy tylko jeden gatunek ziół w piekarniku. Nigdy nie mieszamy ich ze sobą.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik