Bazylia na parapecie w kuchni to doskonała ozdoba okna, ale nie tylko. Można jej używać do codziennego przygotowywania potraw, dzięki temu, że jest aromatyczna i pyszna. Kupujesz ją w supermarkecie? Zobacz co zrobić, aby była dłużej świeże.
Często zdarza Ci się tak, że kupujesz bazylię z supermarketu i obumiera ona po tygodniu albo kilku dniach? Niestety, charakteryzuje się ona krótkotrwałą żywotnością.
Jeśli chodzi o bazylię, wpływa na to sposób wysiewania, czyli zioła są zbyt blisko siebie. Właśnie dlatego warto je przesadzić, delikatnie rozdzielając korzonki. Pamiętaj o nowej ziemi, doniczce wyłożonej agrowłókniną i kermazytem (opcjonalnie, chociaż zwyczajna mieszanka z marketu ogrodniczego też powinna być w porządku) i dekoracyjnej osłonce. Dopasuj wielkość do zioła – zbyt duża doniczka nie będzie dobrym pomysłem.
>> Zobacz: Jak używać roller do masażu twarzy?
Ustaw bazylię z supermarketu najlepiej na parapecie albo blacie. Miejsce to powinno mieć dostęp do światła dziennego. Podłoże powinno być cały czas wilgotne, dlatego warto np. wlać odrobinę wody na podstawek albo do osłonki, aby bazylia piła wodę wtedy, kiedy ma takie zapotrzebowanie.
Bazylia lubi też specyficzny rodzaj podlewania, a mianowicie, nie warto lać wody po liściach. Może to spowodować szybsze zgnicie rośliny.
Warto też regularnie przycinać najwyższe liście gałązek, aby zioła mogły rosnąć swobodnie i szeroko.
Dobrym sposobem jest też zasadzenie bazylii samemu, zamiast kupować gotowy krzaczek w supermarkecie. Tu jednak liczy się odrobina cierpliwości.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik