Na każdym przyjęciu pojawiają się ciasta, ciasteczka, muffinki i tort. Słodkości są niezwykle ważne, ale liczy się także sposób podania.
Do ich prezentacji należy wybrać odpowiednie naczynia, a one same powinny wyglądać nienagannie. Poniżej przedstawiamy odpowiedni sposób na serwowanie ciast podczas przyjęć.
Na przyjęciach słodkości uznawane są za deser, czyli podaje się je po głównym daniu. Jednak nie jest tak samo w każdym regionie Polski. Na Kaszubach to obiad podawany jest po cieście, ponieważ zaproszeni goście powinni najpierw zaspokoić pierwszy głód, a dopiero potem przystąpić do zjedzenia sytego posiłku.
W dużej mierze od gospodarza zależy, kiedy poda słodkości. Mogą być one przyniesione zaraz po obiedzie lub od samego początku stać w centralnym miejscu na stole. Ciasta powinny być łatwo dostępne, pięknie się prezentować oraz nie rozpadać przy ściąganiu. Jak najlepiej zaserwować słodkości? Poniżej przedstawiamy kilka rad!
Szklana patera na słodkości to zawsze dobry pomysł. Wygląda bardzo estetycznie i elegancko. Nie zajmuje dużo miejsca na stole, z powodzeniem może stać się jego centralnym punktem. Ponadto dzięki niej łatwo wyeksponować ciasta.
Jej kształt należy dobrać pod kątem słodkości, jakie planujemy na niej podać. W przypadku drobnych wypieków, takich jak muffiny, ciasteczka, polecana jest patera z rantem. Wysoka krawędź chroni je przed upadkiem podczas ściągania lub przenoszenia. Z kolei ciasta z masą lub nieco wilgotniejsze poleca się podać na paterze bezrantowej, dużo łatwiej je z niej ściągnąć.
Patery dwupoziomowe lub wyższe sprawdzą się w przypadku większych przyjęć. Zajmują niewiele miejsca, a dzięki temu, że mają wiele poziomów, można na nich umieścić kilka rodzajów ciasta. Co więcej, będą one ładnie wyeksponowane. Na najniższym poziomie poleca się umieścić wilgotniejsze słodkości, a na najwyższym ciastka, chrusty i wszystkie suche wypieki. Po tak ułożone ciasta będzie dużo łatwiej sięgnąć.
Tort towarzyszy niemal każdemu przyjęciu. Piecze się go z okazji urodzin, imienin, Komunii Świętej czy zaślubin. Niezależnie od tego co to za okazja oraz jak wygląda tort, on także wymaga eleganckiego podania, a przy tym odpowiedniego naczynia.
Patera na tort różni się od klasycznej tym, że ma nóżkę, a jej boki nigdy nie mają rantu. Dzięki podwyższeniu tort zawsze jest pięknie wyeksponowany, ponieważ góruje nad wszystkimi innymi daniami.
Co więcej, nóżka i brak rantów mają wymiar praktyczny. Dzięki nim dużo łatwiej jest nakładać poszczególne kawałki tortu, wsuwając łopatkę pod nie, a następnie wysuwając bezpośrednio na talerzyk. Takie rozwiązanie sprawia, że ciasto zawsze wygląda estetycznie, nie rozpada się, ani nie przewraca. Dodatkowo patera może być ozdobiona dekoracjami nawiązującymi do stylu imprezy.
Jeśli jesteś fanem muffinów, drożdżówek i drobnych wypieków, w Twoim domu nie może zabraknąć patery na ciastka. Najlepiej sprawdza się naczynie z kloszem. Jest ono podobne do patery na ciasto, jednak w zestaw zawsze wchodzi pokrywa. Kruche wypieki szybko chłoną wilgoć z powietrza, dlatego jeśli chcesz zachować ich smak, powinny być odizolowane od czynników zewnętrznych.
Zdjecie główne: David Holifield/unsplash.com