Świeże, zdrowe i w pełni ekologiczne warzywa z własnego ogródka, po które można wyjść przed dom tuż przed przygotowaniem obiadu, mogą stać się rzeczywistością. A własny przydomowy warzywniak, wbrew pozorom nie jest tak trudnym zadaniem do wykonania. Dlatego, jeśli chcesz założyć swój ogródek, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie.
Zakładanie warzywnika najlepiej rozpocząć od wybrania odpowiedniego miejsca na działce. Miejsce to powinno być przede wszystkim płaskie, dobrze nasłonecznione, a także- w przypadku kiedy posiadamy małe dzieci lub czworonożne pupile ogrodzony, aby zabezpieczyć przyszłe uprawy przed zniszczeniem. Wielkość warzywniaka zależy natomiast od indywidualnych preferencji, warto jednak na samym początku przygody z ogrodnictwem zachować umiar, aby nie zniechęcić się ilością pracy.
Kiedy mamy już wybrane odpowiednie miejsce w naszym ogrodzie, możemy przejść do przygotowania podłoża. Ten etap rozpoczynamy od kopania ziemi na głębokość około 30 centymetrów, mieszając ją najlepiej z kompostem lub innym organicznym nawozem. Przekopywanie terenu pod warzywniak najlepiej wykonywać jesienią lub późnym latem, ponieważ w trakcie zimowej pory, opady atmosferyczne odpowiednio nawodnią grunt i umożliwią równomierne rozłożenie się substancjom z nawozu.
Proces przekopywania ogródka należy także powtórzyć na wiosnę, tym razem przykładając większą uwagę do rozbicia większych grud ziemi, usunięciu kamieni oraz kłączy chwastów, które będą przeszkadzać w uprawach.
Kiedy teren pod warzywniak zostanie już odpowiednio przygotowany, można przejść do kolejnego etapu, jakim jest wyznaczanie grządek, w których zasiane zostaną warzywa. Powinny one posiadać szerokość mniej więcej 130 centymetrów i być oddalone od siebie w odległości około 40 centymetrów, dzięki czemu możliwe będzie swobodne przechodzenie między nimi bez niszczenia upraw.
Ostatnim etapem prac związanych ze stworzeniem warzywniaka jest zasianie roślin. Warto w tym celu wybierać nasiona, które cechują się dobrą jakością i pochodzą od sprawdzonych, renomowanych dostawców, dzięki czemu gwarantować będą owocne plony. Każda z roślin posiada inny termin wysiewu, jednak ten najczęściej podawany jest przez producenta na opakowaniu. Należy się z nim zapoznać i stosować do podanych wskazówek.
Wysiewając nasiona, należy robić to gęsto, bez obaw o to, że wyrośnie ich za dużo, ponieważ i tak grządki będą wymagały pikowania, czyli przerzedzenia z nadmiaru roślin, słabszych i nierokujących na to, że obrodzą.
To jak zostaną zasiane rośliny w grządkach, zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji. Warto jednak wiedzieć, że niektóre rośliny, posiane w swoim sąsiedztwie mają na siebie korzystny wpływ. Przykładowo tuż przy pomidorach warto sadzić kapustę, dzięki czemu chronimy ją przed atakiem szkodnika, jakim jest bielinka kapustnika (mała gąsienica obgryzająca liście). Z kolei dla truskawki idealnym towarzystwem będzie sałata, fasola czy groch.
Po zasianiu warzyw pozostaje już wyłącznie czekać, aż zaczną one kiełkować. Należy pamiętać o regularnym nawadnianiu terenu w godzinach porannych lub wieczornych, w których promienie słoneczne nie są zbyt intensywne. Po ich wykiełkowaniu niekiedy konieczne będzie wypielenie chwastów, które należy wykonywać regularnie, gdyż pozostawione same sobie, zagłuszą warzywa, zabierając im dostęp do światła.
Po sezonie i zbiorach wystarczy już tylko ponownie przekopać ziemię i przygotować ją do zasadzenia ulubionych warzyw na przyszły rok.