Teflon to tworzywo, które coraz częściej staje się przedmiotem dyskusji jako produkt niebezpieczny i szkodliwy. Negatywny wpływ na zdrowie może mieć podgrzewanie naczyń teflonowych, a zarysowania na powierzchni mają działanie rakotwórcze. Czy powinniśmy bać się go używać w kuchni?
Rozmowy nad szkodliwością teflonu to dość kontrowersyjny temat. Naczynie wykonane z tego tworzywa zapobiega przywieraniu jedzenia podczas gotowania czy smażenia. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie – czy naczynia z teflonu są szkodliwe, i czy prowadząc zdrowy styl życia, można z nich korzystać?
To, w jaki sposób teflon wynaleziono teflon, może zdziwić; otóż powstał przez przypadek. Został odkryty w firmie Dupont przez Dr. Roya Plunkett’a w 1938 roku. Po tym koncern chemiczny zaczął badać nowo powstałe tworzywo, pod kątem znalezienia mu zastosowania, a następnie sprzedaży. Po około 3 latach teflon został opatentowany i nadano mu znak towarowy. Początkowo jego produkcja była bardzo droga i używano go głównie w sektorze przemysłowym. Dopiero w 1960 roku zaczęto używać teflonu jako wierzchniej warstwy garnków i patelni, co miało uchronić przygotowywane posiłki przed przywieraniem.
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najlepszą, jaką udało nam się znaleźć, brzmi: zależy kiedy – i w dużej mierze zależy właśnie od sposobu użytkowania teflonowego naczynia. Ogólnie teflon należy do tworzyw bezpiecznych dla naszego zdrowia tworzywem, o ile używamy go odpowiednio. Ważne, aby zawsze uważnie czytać informacje dołączone do zakupionych teflonowych garnków czy patelni. To dzięki nim będziemy mieć pewność, czy postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Smażenie, gotowanie czy blanszowanie potraw na powierzchni teflonowej wymaga skupienia i koncentracji. Nie możemy dopuścić do sytuacji, że nasza potrawa ulegnie przypaleniu. Zanim zdecydujesz się na naczynie z teflonu, upewnij się, do jakich potraw i produktów jest ono dedykowane. Nie jest to uniwersalna patelnia czy garnek do każdego rodzaju produktów.
Każda potrawa potrzebuje różnego stopnia obróbki termicznej. Teflon jest materiałem, na którym można przyrządzać dania wymagające niskich i średnich temperatur. Patelnia teflonowa idealnie sprawdzi się w przygotowaniu jajecznicy z chrupiącym boczkiem, ale już niekoniecznie w przyrządzeniu steka. Aby dowiedzieć się, które produkty można bezpiecznie przygotowywać na naczyniu z teflonu, trzeba ocenić, ile wody zawiera w sobie dany produkt, który planujemy przyrządzić na posiłek. Bezpieczna temperatura do smażenia to około 100 stopni Celsjusza, jeśli produkt potrzebuje wyższej temperatury, lepiej wybrać naczynie żeliwne lub ze stali nierdzewnej.
Używanie naczyń teflonowych jest zdrowe i bezpieczne, o ile są one dobierane adekwatnie do sytuacji. Przed zakupem patelni teflonowej warto zapoznać się z wytycznymi, jakie potrawy i produkty można na niej przygotowywać. Należy również odpowiednio zadbać o ich powierzchnię, aby służyły nam przez długi czas.