Znowu zapchał Ci się zlew i musisz wezwać fachowców? Sprawdź, co zrobić i czego unikać, by nie doprowadzić więcej do takiej sytuacji w przyszłości.
Dość często zdarza nam się podczas gotowania wylewać różne rzeczy do kuchennego zlewu, co w efekcie prowadzi do zapchania całej instalacji, bałaganu i dodatkowych, niepotrzebnych kosztów. Jak tego uniknąć?
Niestety dość często zdarza nam się wylać gorący lub już przestudzony tłuszcz z patelni do zlewu. Musimy jednak pamiętać, że to jeden z głównych powodów tworzenia się niedrożności.
Te z pozoru małe drobinki i listki, bardzo skutecznie zbijają się w sztywną maź w naszych rurach, która staje się naturalnym korkiem powodującym niedrożność instalacji.
Wszelkie pozostałości po posiłku, które znajdują się na brudnych talerzach warto wyrzucić do odpadów mokrych, zamiast obmywać je w zlewie.
To produkty, które niestety dość często lądują w naszych odpływach. Resztki ryżu czy makaronu opłukiwanego pod zimną wodą w rurach dodatkowo zwiększają swoją objętość, dlatego, kiedy osadzą się w rurach, mogą skutecznie zablokować dalszy przepływ wody.
Dość często zapominamy, że leki, które znajdą się w odpływie kanalizacyjnym z czasem przenikną do obiegu i mogą zatruć wodę pitną czy glebę i doprowadzić do katastrofy ekologicznej.