Polecamy
Które mięso jest lekkostrawne? Przegląd
OdżywianieUroda i zdrowie

Które mięso jest lekkostrawne? Przegląd

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowe i racjonalne odżywianie staje się coraz ważniejszym aspektem życia bardzo wielu osób. Chcąc zadbać o swoje zdrowie, duża część rezygnuje ze spożywania mięsa lub ogranicza jego ilość w swojej diecie. 

Wybierając mięso, warto postawić na gatunki, które są lekkostrawne i chude, dzięki czemu dostarczymy organizmowi niezbędnego białka, jednocześnie nie obciążając układu pokarmowego. Warto postawić na drób, cielęcinę, wołowinę i mięso królika. 

Przy przygotowywaniu mięsa warto zwrócić uwagę na sposób jego przyrządzenia. Najzdrowsze jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie. Warto zrezygnować ze smażonych potraw, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Stawiając na dietę lekkostrawną, można w niej uwzględniać mięso, jednak powinny to być chude gatunki, najlepiej bez tłustej skóry. Z tego typu mięsa można tworzyć wspaniałe potrawy i dania, zwłaszcza łącząc je z sezonowymi warzywami. 

Dieta lekkostrawna – co można jeść? 

Dieta lekkostrawna jest to rodzaj żywienia, który ma właściwości lecznicze. Zalecana jest osobom, które chorują między innymi na zapalenie jelit, grypę żołądkową czy przechodzą rekonwalescencję. Jest również wskazana dla osób po różnych operacjach i zabiegach. To też znakomity sposób, aby zachować zdrowie i cieszyć się piękną sylwetką. Potrawy przygotowywane w diecie lekkostrawnej powinny być gotowane w wodzie, duszone, gotowane na parze lub pieczone w folii. Jadłospis powinien składać się między innymi z chudego mięsa, pszennego pieczywa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, warzyw i owoców. Taki rodzaj diety jest doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu. Warto kupować mięso od sprawdzonych hodowców, którzy dbają o zwierzęta i nie dodają do paszy antybiotyków. 

Jakie rodzaje mięsa warto jeść na diecie lekkostrawnej? 

  1. Drób 

Kurczak jest najpopularniejszym gatunkiem mięsa w diecie lekkostrawnej ze względu na stosunkowo niską cenę, swoje wartości odżywcze oraz łatwość przygotowania. Zwłaszcza pierś z kurczaka często jest polecana przez dietetyków. Poza tym do drobiu można zaliczyć mięso indyka, gęsi, kaczki, gołębia czy perliczki.

Dużą zaletą jest fakt, że są to produkty niskokaloryczne z wysoką zawartością składników odżywczych. Zawierają duże ilości białka oraz przeciwutleniaczy, cynku i magnezu. Można przygotować je w prosty i szybki sposób, podając z warzywami, kaszą lub makaronem. 

  1. Cielęcina 

Cielęcina jest chudym i lekkostrawnym mięsem, które często jest rekomendowane dla dzieci i osób w starszym wieku. Ten gatunek mięsa wyróżnia się dużą zawartością białka i małą ilością tłuszczu. Poza tym jest to dobre źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (tiaminy) i B2 (ryboflawiny) oraz żelaza i fosforu. Obecny w cielęcinie tłuszcz jest źródłem kwasu linolowego CLA.

Jest to składnik opóźniający powstawanie miażdżycy oraz przyspieszający redukcję tkanki tłuszczowej, ponadto hamuje rozwój cukrzycy typu 2. Badania pokazują, że CLA poprawia również mineralizację kości, działa bakteriobójczo i przeciwutleniająco. 

  1. Wołowina

Wołowina jest mięsem niezwykle bogatym w wartości odżywcze. Jest to bardzo dobre źródło białka, żelaza i fosforu. Regularne spożywanie wołowiny zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B1 i B6. Mięso wołowe jest szczególnie zalecane w diecie sportowców ze względu na małą zawartość tłuszczy i łatwo przyswajalne białko. Wołowina zawiera również cenną L-karnitynę, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regenerację po wysiłku. 

  1. Królik 

Tuszka królicza to mięso dietetyczne, które jest bardzo delikatne i lekkostrawne. Jest to gatunek mięsa zalecany alergikom, niemowlętom oraz osobom cierpiącym na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Istotną informacją jest fakt, że człowiek przyswaja białko z mięsa królika w 90 procent, jest to bardzo dobry wynik na tle innych gatunków. Tuszka królicza ma też bardzo dobre właściwości kulinarne, dobrze przyrządzone mięso jest soczyste i kruche. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kosiarki spalinowe czy elektryczne?
Kosiarki spalinowe czy elektryczne?
Jakie są wady i zalety kosiarek spalinowych i elektrycznych? Te fakty pomogą w wyborze.
Rodzaje farb do ścian – przygotowania do malowania!
Rodzaje farb do ścian – przygotowania do malowania!
Chcesz wiedzieć, jakie rodzaje farb dostępne są na rynku? Zapoznaj się z naszym poradnikiem i dowiedz się wszystkiego na ten temat.
Jak dobrać idealny stół ogrodowy do swojej przestrzeni?
Jak dobrać idealny stół ogrodowy do swojej przestrzeni?
Odkryj sposoby na idealne dopasowanie stołu ogrodowego do swojej przestrzeni. Dowiedz się, jak wybór materiału, wielkości i stylu może wpłynąć na komfort i wygląd Twojego ogrodu.
Ostatnie wpisy