Polecamy
Czy naczynia z teflonu szkodzą zdrowiu?
ProfilaktykaUroda i zdrowie

Czy naczynia z teflonu szkodzą zdrowiu?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Teflon to tworzywo, które coraz częściej staje się przedmiotem dyskusji jako produkt niebezpieczny i szkodliwy. Negatywny wpływ na zdrowie może mieć podgrzewanie naczyń teflonowych, a zarysowania na powierzchni mają działanie rakotwórcze. Czy powinniśmy bać się go używać w kuchni? 

Rozmowy nad szkodliwością teflonu to dość kontrowersyjny temat. Naczynie wykonane z tego tworzywa zapobiega przywieraniu jedzenia podczas gotowania czy smażenia. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie – czy naczynia z teflonu są szkodliwe, i czy prowadząc zdrowy styl życia, można z nich korzystać? 

Krótka historia teflonu 

To, w jaki sposób teflon wynaleziono teflon, może zdziwić; otóż powstał przez przypadek. Został odkryty w firmie Dupont przez Dr. Roya Plunkett’a w 1938 roku. Po tym koncern chemiczny zaczął badać nowo powstałe tworzywo, pod kątem znalezienia mu zastosowania, a następnie sprzedaży. Po około 3 latach teflon został opatentowany i nadano mu znak towarowy. Początkowo jego produkcja była bardzo droga i używano go głównie w sektorze przemysłowym. Dopiero w 1960 roku zaczęto używać teflonu jako wierzchniej warstwy garnków i patelni, co miało uchronić przygotowywane posiłki przed przywieraniem. 

Czy teflon jest bezpieczny? 

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najlepszą, jaką udało nam się znaleźć, brzmi: zależy kiedy – i w dużej mierze zależy właśnie od sposobu użytkowania teflonowego naczynia. Ogólnie teflon należy do tworzyw bezpiecznych dla naszego zdrowia tworzywem, o ile używamy go odpowiednio. Ważne, aby zawsze uważnie czytać informacje dołączone do zakupionych teflonowych garnków czy patelni. To dzięki nim będziemy mieć pewność, czy postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Smażenie, gotowanie czy blanszowanie potraw na powierzchni teflonowej wymaga skupienia i koncentracji. Nie możemy dopuścić do sytuacji, że nasza potrawa ulegnie przypaleniu. Zanim zdecydujesz się na naczynie z teflonu, upewnij się, do jakich potraw i produktów jest ono dedykowane. Nie jest to uniwersalna patelnia czy garnek do każdego rodzaju produktów.

Jak bezpiecznie używać teflonu?

Każda potrawa potrzebuje różnego stopnia obróbki termicznej. Teflon jest materiałem, na którym można przyrządzać dania wymagające niskich i średnich temperatur. Patelnia teflonowa idealnie sprawdzi się w przygotowaniu jajecznicy z chrupiącym boczkiem, ale już niekoniecznie w przyrządzeniu steka. Aby dowiedzieć się, które produkty można bezpiecznie przygotowywać na naczyniu z teflonu, trzeba ocenić, ile wody zawiera w sobie dany produkt, który planujemy przyrządzić na posiłek. Bezpieczna temperatura do smażenia to około 100 stopni Celsjusza, jeśli produkt potrzebuje wyższej temperatury, lepiej wybrać naczynie żeliwne lub ze stali nierdzewnej. 

Jak utrzymać naczynie teflonowe w dobrym stanie?

  • Po zakończeniu gotowania i umyciu patelni teflonowej należy od razu przygotować ją do następnego użycia. W tym celu suche dno należy nasmarować cienką warstwą oleju i pozostawić do kolejnego smażenia. 
  • Używaj naczynia teflonowego tylko wtedy, gdy musisz ugotować coś na małym lub średnim ogniu.
  • Dno patelni powinno być w czasie smażenia prawie całkowicie wykorzystane. Naczynie szybko się nagrzewa i niewykorzystana przestrzeń łatwo zaczyna się przypalać. 
  • Unikaj mycia naczyń teflonowych w zmywarce, nawet jeśli producent wyraża na to zgodę. Nie zniszczy to naszego garnka, ale skróci czas jego przydatności do użycia.
  • Wietrz kuchnię, o ile to możliwe, w czasie przygotowywania potraw w naczyniach z teflonu.
  • Nie używaj patelni, której dno jest porysowane, a jedzenie na niej przyrządzane zaczyna przywierać. To jasna oznaka, że musisz poddać ją recyklingowi i zaopatrzyć się w nowe naczynie. Smażenie na teflonie, który uległ zniszczeniu, może być rakotwórcze. 

Używanie naczyń teflonowych jest zdrowe i bezpieczne, o ile są one dobierane adekwatnie do sytuacji. Przed zakupem patelni teflonowej warto zapoznać się z wytycznymi, jakie potrawy i produkty można na niej przygotowywać. Należy również odpowiednio zadbać o ich powierzchnię, aby służyły nam przez długi czas. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę kupując telewizor?
Na co zwrócić uwagę kupując telewizor?
Zakup telewizora to ważna inwestycja. Sprawdź, co musisz wziąć pod uwagę, wybierając najlepszy model.
Pościel 160×200 – co warto o niej wiedzieć?
Pościel 160×200 – co warto o niej wiedzieć?
Na jakie łóżka sprawdzi się idealnie i czym Cię zaskoczy? Sprawdź!
Jak ugotować kukurydzę?
Jak ugotować kukurydzę?
Zobacz, jak przygotować gotowaną kukurydzę! To smaczna i zdrowa przekąska!
Ostatnie wpisy