Polecamy
O czym pamiętać, gotując na płycie indukcyjnej?
GotowaniePorady domowe

O czym pamiętać, gotując na płycie indukcyjnej?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Płyta indukcyjna nie jest tylko zwykłą kuchenką, która korzysta z innych zasad, pozwalając nam ugotować potrawy. Emituje ona pole magnetyczne, które może być szkodliwe dla znajdujących się w pobliżu urządzeń, Dodatkowo wymaga specjalnej troski i pielęgnacji, jeśli nie chcemy, by pozostały na niej nieestetyczne plamy, zabrudzenia i rysy. 

Odpowiednie naczynia

Gotowanie indukcyjne działa z wykorzystaniem elektromagnetyzmu, w związku z czym działa prawidłowo tylko z takimi materiałami, na które działają magnesy. Wyroby z żelaza, takie jak żeliwo, niektóre stale nierdzewne, są ferromagnetyczne i dlatego sprawdzą się podczas gotowania na indukcji. 

Naczynia aluminiowe i szklane nie są skuteczne, a niektóre z nich mogą zostawić ślady na powierzchni płyty kuchennej, którą są prawie niemożliwe do usunięcia. Nowoczesne przyrządy kuchenne często są wykonane z mieszanki materiałów, w związku z czym trudno jest mieć pewność czy naczynie będzie współgrało z płytą indukcyjną. Istnieje test, który pozwoli Ci przeprowadzić kontrolę nowego naczynia lub takiego, które już posiadasz.

Przystaw magnes na lodówkę do podstawy garnka i sprawdź, czy się przykleił. Odpadnięcie magnesu oznacza, że nie możesz wykorzystać naczynia do gotowania indukcyjnego. Garnki na indukcję lub patelnie na indukcję będą miały odpowiedni symbol. Jeśli go zobaczysz, oznacza to, że gotowanie na kuchence będzie możliwe.

Gotowanie

Nie zapomnij, by przed postawieniem naczynia na płycie indukcyjnej, odpowiednio wyczyścić jego spód. Kiedy już to zrobisz, umieść garnek na polu grzewczym zgodnie z rozmiarem i kształtem naczynia. Aby zapobiec rozlaniu, na wierzchu naczynia umieść pokrywę. Nie musi to być pokrywka przeznaczona do konkretnego modelu garnka indukcyjnego. Równie dobrze możesz zakupić uniwersalne pokrywki do garnków.

Płyty grzewcze mogą mieć jedną, dwie, trzy, cztery lub pięć stref grzewczych w zależności od konstrukcji płyty. Strefy gotowania w większości płyt są zdefiniowane i zawierają jasne wskazówki, dotyczące rozmiaru naczyń odpowiednich dla poszczególnych pól. Podczas umieszczania naczynia, wyrównaj je z środkiem pola grzewczego za pomocą pierścienia, narysowanego na górnej powierzchni płyty.

Aby uniknąć zadrapań i uderzeń o szklaną powierzchnię, należy podnosić i kłaść oraz podnosić i zdejmować. Nie należy ciągnąć przyborów kuchennych po szklanej powierzchni.

Wszystkie przedmioty, na które może oddziaływać pole magnetyczne takie, jak telewizor, karta kredytowa, radio, cyfrowy termometr do mięsa, należy trzymać z daleka od indukcji. Osoby z rozrusznikami serca i innymi urządzeniami wrażliwymi na pole magnetyczne, muszą zasięgnąć porady lekarza przed przystąpieniem do korzystania z płyty indukcyjnej.

Czyszczenie i pielęgnacja kuchenki indukcyjnej

Wyczyść płytę indukcyjną, przecierając ją mokrym ręcznikiem papierowym lub chusteczką wraz z łagodnym mydłem lub specjalnym kremem. Do wcierania można także użyć szczoteczki do zębów. Jeśli powierzchnia wykonana jest ze szkła/ceramiki, użyj miękkiej szmatki. Usuń nadmiar kremu wilgotną tkaniną i wytrzyj suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Jeśli na płycie pozostał brud i nie możesz go wyczyścić powyższym sposobem, użyj specjalistycznego skrobaka pod kątem 45 stopni lub specjalistycznych kremów.

Na rynku znajdziesz skrobaki przeznaczone do szkła i ceramiki. Pamiętaj, by nie wywierać dużego nacisku na delikatne powierzchnie. W przypadku trudnych plam, zastosuj biały ocet. Zwilż ściereczkę białym octem i przetrzyj zabrudzony obszar. Następnie wytrzyj wilgotnym ręcznikiem. Na koniec wytrzyj suchą szmatką. 

Pamiętaj, by nie upuszczać ciężkich przedmiotów na płytę indukcyjną. Szklana lub ceramiczna powierzchnia jest twarda, ale przy wyjątkowym pechu może pęknąć. Upewnij się, że naczynie, z którego korzystasz jest płaskie i gładkie oraz, jak wspomniano wyżej, nie przesuwaj naczyń po płycie indukcyjnej, bo może to doprowadzić do zadrapań.

Trzymaj przedmioty, które reagują na magnes z dala od kuchenki (nawet położona obok łyżka może zareagować na pole magnetyczne kuchenki, a wtedy możesz się poparzyć). W podobny sposób reagują nawet niektóre folie kuchenne. Nie używaj także ściernych środków czyszczących.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Naturalne nawozy do warzyw – TOP 5
Naturalne nawozy do warzyw – TOP 5
Jak wyhodować zdrowe i dorodne warzywa bez dodatku sztucznych nawozów? Mamy na to sprawdzoną receptę!
Jak przechowywać begonię dragon przez zimę?
Jak przechowywać begonię dragon przez zimę?
W tym artykule omówimy kilka prostych sposobów, dzięki którym możesz skutecznie chronić swoje begonie przed niskimi temperaturami.
Jakie są rodzaje hydroizolacji i który wybrać do swojego domu?
Hydroizolacja to proces, w którym stosuje się specjalne materiały, aby chronić powierzchnię przed wodą i wilgocią. Hydroizolacja jest szczególnie ważna w budynkach mieszkalnych i przemysłowych, gdzie wilgoć może prowadzić do powstawania pleśni i grzybów, a także powodować szkody strukturalne. W tym artykule omówimy rodzaje hydroizolacji i co warto wiedzieć przy wyborze hydroizolacji do swojego domu.
Ostatnie wpisy