Polecamy
Jakie warzywa można mrozić?
GotowaniePorady domowe

Jakie warzywa można mrozić?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zabiegany dzień i nie zdążyłeś iść na zakupy? Jeżeli w Twojej zamrażarce czekają mrożonki, w prosty sposób przygotujesz zdrowy posiłek! Jakie jarzyny najlepiej zamrozić?

Lato to dobry czas, by zrobić zapasy w zamrażalce. Kupując świeże warzywa, możesz przygotować mrożonki. Dzięki temu zachowasz swoje ulubione sezonowe warzywa na później a przy okazji sporo zaoszczędzisz. Kupując jarzyny w sezonie, są one w znacznie lepszych cenach niż zimą, a ich mrożenie pozwala zachować większość witamin i składników mineralnych. Jednak czy wiesz, których produktów nie powinno się mrozić?

Co i jak możemy mrozić?

Większość warzyw nadaje się do mrożenia, dlatego warto dojrzałe i świeże jarzyny umieścić w zamrażalce, i zjeść je np. zimą jak świeże. Wyjątkami są warzywa „wodniste”, np. ogórek, sałata, których lepiej nie mrozić. Niektóre wystarczy bezpośrednio włożyć do woreczka, inne trzeba wcześniej zblanszować.

Źródło: Obraz Willfried Wende z Pixabay 

Warzywa, które możesz zamrozić bezpośrednio:

  • Chrzan 
  • Pomidor 
  • Cukinia 
  • Por 
  • Marchew 
  • Pietruszka – korzeń 

Warzywa, które należy zblanszować:

  • Bakłażan
  • Brokuły
  • Kalafior
  • Fasolka szparagowa
  • Groszek
  • Bób
  • Kalarepa
  • Brukselka
  • Seler (blanszować w wodzie z octem)
  • Grzyby

Wymienione wyżej warzywa włóż na 2-4 minuty do gorącej wody, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.

Warzywa, które zamrozisz w temperaturze ok. –18 stopni przetrwają nawet rok. W sklepach znajdziesz nawet specjalne woreczki do mrożenia i plastikowe pojemniki na mrożonki. Wybierz idealne dla siebie względem tego, ile miejsca masz w zamrażarce.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*