Polecamy
Jak obierać szparagi?
GotowaniePorady domowe

Jak obierać szparagi?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Białe i zielone szparagi, choć dostępne krótko, są smaczne i bardzo przydatne w jadłospisie. Przygotowanie wymaga jednak odpowiedniej obróbki. Ta zaś zaczyna się na etapie ich sprawnego obierania. Wydaje się, że to bardzo proste, ale odrobina wprawy zdecydowanie się przyda. Oto dobre sposoby.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Zacząć można od tak banalnego argumentu, który przemawia za jedzeniem szparagów, iż białe i zielone warzywa mogą być wspaniałą ozdobą wiosennego talerza. Nie tylko ciekawy wygląd jest ich zaletą – doceniamy je za niską kaloryczność. Przez tę cechę mogą być zjadane przez osoby, które akurat pragną schudnąć.

Szacuje się, że w 100 g produktu występuje tylko 18 kalorii. Dostarczają przy tym organizmowi cennych witamin i minerałów. Krem szparagowy lub tarta szparagowa mogą być ciekawym elementem w jadłospisie. Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów:

  • Białe – najpopularniejsza w Polsce odmiana, która wymaga jednak starannej obróbki; ich barwa związana jest z podziemnym wzrostem, przez który nie mogą wytwarzać barwnika. W smaku są delikatne i łagodne, lecz twardsze jeśli chodzi o konsystencję. W Polsce miejscem ich uprawy jest Wielkopolska. 
  • Zielone – taką barwę uzyskują dzięki wystawaniu ponad powierzchnię ziemi; są najcieńsze spośród wszystkich, ale mają wspaniały aromat i mocny smak. Cenione są z uwagi na najwyższy poziom korzystnych dla zdrowia substancji i witamin; między innymi magnezu, potasu, fosforu i wapnia.
  • Fioletowe – obdarzone grubą łodygą, rosną niewiele ponad powierzchnią ziemi. Uprawiane rzadko z uwagi na konieczność szybkiego zbioru, zanim staną się zielone. Najbardziej popularne we Włoszech i w Wielkiej Brytanii.

Kiedy trwa sezon na szparagi?

Czas pozyskiwania tych smacznych warzyw jest bardzo krótki. Najczęściej zaczyna się w połowie kwietnia i trwa maksymalnie do połowy maja. Należy więc się spieszyć z ich przyrządzaniem lub też konserwowaniem np. poprzez mrożenie.

Jaka jest trudność w przygotowywaniu szparagów?

Przede wszystkim szparagi muszą być świeże. Każda z trzech odmian; zielona, biała lub wykwintna fioletowa, będzie najsmaczniejsza zaraz po zebraniu. Sprawdza się to zarówno wizualnie, jak i poprzez przełamanie warzywa i sprawdzenie, czy tryska z niego sok.

Łodygi powinny być przy tym wolne od przebarwień, twarde, główki zaś mocne i zwarte. Dla wielu osób, które wcześniej nie miały kontaktu z tym wspaniałym warzywem, szparagi mogą być trudne w obieraniu i przyrządzeniu. 

Obieranie szparagów: białe a zielone

W przypadku szparagów kwestia ich obierania jest uzależniona od odmiany barwnej. Pewne jest, że dysponując białymi szparagami, musimy poddać je wstępnej obróbce. Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa z zielonymi. Najważniejsze jest to, czy są świeże i cienkie. W takim przypadku można pominąć obieranie, bo warzywa są miękkie i przyjazne gotowaniu. Przy ich obróbce trzeba szczególnie dużo uwagi poświęcić dokładnemu myciu. Chodzi zwłaszcza o główkę, w której często kryje się piach. Zielone szparagi należy obrać wtedy, gdy są grube i wyraźnie lekko zdrewniałe, o delikatnie białym odcieniu. 

Jak obierać białe szparagi?

Obieranie białych szparagów nie jest trudnym zadaniem, ale trzeba zachować kilka zasad. Po zakupieniu warzyw trzeba je wyjąć z pudełka i ułożyć na desce do krojenia. Należy odkroić końcówki; najlepiej na wysokości ¼ szparaga. W dalszej obróbce z powodzeniem posłużyć się można skrobaczką do warzyw. Trzymając w ręce warzywo, obieramy je z twardych włókien i skórki. Bez obierania powinna zostać pozostawiona jedynie główka szparaga. Co ciekawe: wiele osób rezygnuje z wyrzucania obierek i zdrewniałych części, bo wykorzystuje je dalej kulinarnie. Mowa przede wszystkim o ugotowaniu z nich aromatycznego bulionu. Ten zaś może stać się bazą dla innych potraw.

Jak gotować szparagi?

Gotowanie szparagów po ich obraniu jest już stosunkowo łatwym zadaniem. Szparagi gotuje się przez 5-6 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Dobrym sposobem jest gotowanie warzyw w pęczku – tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Ich specyfiką jest to, że gotują się szybciej, stąd taki sposób pozwala równomiernie ugotować warzywo. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czego potrzeba do sushi?
Czego potrzeba do sushi?
Z potrawami z egzotycznych kuchni świata mierzymy się w naszych domach. Czas spróbować domowego sushi! Co jest potrzebne i na jakie produkty warto zwrócić uwagę?
Dekoracyjne poduszki na balkon – co wybrać?
Dekoracyjne poduszki na balkon – co wybrać?
Jakie modele wybrać i czym się kierować podczas poszukiwań? O tym napiszemy w dalszej części dzisiejszego artykułu.
Co zrobić, aby Twój domek letniskowy był użyteczny przez cały rok?
Co zrobić, aby Twój domek letniskowy był użyteczny przez cały rok?
Pewnie jak wielu z nas rozważasz budowę domku letniskowego na swojej działce, ale masz wątpliwości lub wahasz się co do użyteczności takiej konstrukcji w chłodniejszych miesiącach.
Ostatnie wpisy