Polecamy
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania patelni?
Kupuj mądrze

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania patelni?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak wyobrazić sobie kuchnię bez patelni? To niemożliwe. Ale wybór właściwego naczynia jest trudny. Pod uwagę warto brać różne rodzaje patelni, materiały wykonania i ich przeznaczenie – inną kupimy do głębokiego smażenia, odmienny zaś model np. do grillowania. Jak wybrać? 

Rodzaje patelni

Pierwszym podziałem, który trzeba uwzględnić, jest przeznaczenie patelni. Chociaż istnieje tendencja do wykorzystywania naczyń uniwersalnych, to z czasem warto zakupić także modele bardziej wyspecjalizowane.

Patelnia uniwersalna

Nazywana też klasyczną. Podstawowy sprzęt do smażenia, który trzeba kupić jako jeden z pierwszych do każdej nowej kuchni. Charakterystyczne dla niej są płaskie dno i dość niskie brzegi. Najmniej zapłacimy właśnie za ten typ, przy czym przyrządzimy na nim stosunkowo dużo różnych potraw.

Patelnia grillowa

Służy do smażenia bez tłuszczu. Potrawy przy tym są dość smaczne i lubiane przez większość osób – więc mimo tego, że nie jest to typ podstawowy, warto taką patelnię posiadać w swoim domu. Charakterystyczne jest dla niej pofalowane dno z rowkami, które mają zbierać nadmiar tłuszczu tak, by ten nie wsiąkał w mięso. 

Wok 

Wykorzystywany do gotowania na parze, duszenia i smażenia z niewielką zawartością tłuszczu. Umożliwia to specyficzna budowa, gdzie dno posiada małą średnicę, ścianki zaś są pochyłe i wysokie. Przyda się nie tylko podczas przyrządzania potraw kuchni chińskiej. 

Patelnia głęboka

Przydaje się między innymi do pieczenia, duszenia i zapiekania. Niekiedy można jej użyć nawet zamiennie z garnkiem – choćby, żeby przygotować w niej bigos lub gulasz. 

Patelnie specjalnego przeznaczenia

Specjalizacja w kuchni nie jest konieczna, ale w przypadku osób lubiących gotowanie zdecydowanie będzie przydatna. Z tego powodu można nabyć patelnie przeznaczone do przyrządzania konkretnych rodzajów potraw. Można więc posiadać przyrządy do przygotowywania:

  • naleśników,
  • ryb,
  • jaj,
  • omletów,
  • paelli.

Materiał, powłoka i sposób wykonania

Obok przeznaczenia, bardzo ważne są materiał lub rodzaj powłoki i sposób wykonania patelni. Decydują o wygodzie jej użytkowania i o tym, jak długo będzie mogła służyć w kuchni. 

Materiał, z którego wykonana jest patelnia

Wyróżnia się patelnie wykonane z aluminium, stali, ale też żeliwne, miedziane, tytanowe lub kamienne. Różni je wiele czynników. Wykonane z aluminium dobrze i równomiernie się nagrzewają, mają niewielki ciężar, ale ich wadą jest niska trwałość. Przy bardzo wysokich temperaturach mogą wytwarzać szkodliwe związki. Patelnia stalowa wypada lepiej w zakresie trwałości, ale wolno się nagrzewa. Ciężkie i masywne patelnie żeliwne są bardzo uniwersalne, ale trudniejsze w czyszczeniu. Odpowiedzią na ich słabsze strony są nowoczesne i drogie, ale bardzo użyteczne patelnie tytanowe. 

Rodzaj powłoki wewnątrz patelni

Wiele rodzajów patelni, zwłaszcza tańszych, dodatkowo pokryte jest powłoką poprawiającą jakość użytkowania. Niestety, większość z nich posiada ograniczenia, o których trzeba pamiętać. Patelnia teflonowa pozwala na smażenie bez użycia tłuszczu, jedzenie nie będzie do niej przywierać, trzeba jednak bardzo uważać, bo łatwo o zarysowanie takiej powierzchni. Najlepiej używać drewnianych szpachelek i sztućców. Poleca się potrójne powłoki teflonowe o grubości 40 mikronów. Lepiej spisuje się gładka powierzchnia ceramiczna, na której również można smażyć przy małej ilości tłuszczu. Podobnie jest z pokryciami tytanowym i marmurowym.

Sposób wykonania patelni

Bardzo ważna jest również grubość dna i sposób wykończenia jego powierzchni. Poleca się egzemplarze o grubości dna przynajmniej 4 mm i lekko wklęsłym kształcie. Właściwie dobrana patelnia, niezależnie od rodzaju, musi posiadać pasującą do niej wielkością pokrywkę. Odporne na działanie temperatury i wygodne uchwyty to kolejny element, który trzeba brać pod uwagę przy zakupie patelni do naszej kuchni. Najlepiej jest mieć w niej przynajmniej trzy egzemplarze o wielkościach: 20 cm, 24 cm i 26 cm.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Opuchlaki – jak się ich pozbyć?
Opuchlaki – jak się ich pozbyć?
Opuchlaki to chrząszcze, które mogą negatywnie działać na Twoje rośliny. Jak się ich pozbyć?
Jaki rodzaj nawierzchni wybrać?
Jaki rodzaj nawierzchni wybrać?
Jeśli zastanawiasz się, jaki rodzaj nawierzchni wybrać dla swojej przestrzeni zewnętrznej, istnieje wiele różnych opcji do rozważenia. Wybór odpowiedniej nawierzchni jest ważny, ponieważ wpływa na funkcjonalność, estetykę i trwałość przestrzeni.
Jak kupować dobrej jakości jajka?
Jak kupować dobrej jakości jajka?
Jakość produktu i jego smak jest dla Ciebie podstawowym wyznacznikiem zakupu, także w przypadku podstawowych produktów spożywczych takich jak jajka? Podpowiadamy, jak i gdzie kupić jajka wysokiej jakości.
Ostatnie wpisy