Polecamy
Zasady serwowania i przechowywania wina
Hobby

Zasady serwowania i przechowywania wina

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Przechowywanie wina jest kluczowym elementem, dzięki któremu zachowa ono swój smak. Nie można też zapomnieć o poprawnym serwowaniu i nie chodzi tutaj tylko o etykietę, np. z której strony nalewać wino lub gdzie powinien stać kieliszek o określonym kształcie, ale o bardziej techniczną sprawę, czyli temperatury, w jakich poszczególne trunki powinny być podawane.

Przechowywanie wina

Wino należy przechowywać we właściwej temperaturze. Ze wszystkich czynników wpływających na jakość przechowywanego wina, najważniejsza jest ona. Nieodpowiednio wysokie lub niskie temperatury to pewny sposób na zepsucie wina. Idealna do długotrwałego lub krótkotrwałego przechowywania wina wynosi około 13ºC, ale może się ona różnić w zależności od wina.

Aby uzyskać zalecenia dotyczące temperatury dla określonych win, skonsultuj się z producentem. Bez względu na typ lub etykietę, wino nigdy nie powinno być przechowywane poniżej -4 ° C, co może powodować zamarzanie wina lub powyżej 20 ° C, co może przyspieszyć proces dojrzewania i zniszczyć lotne związki. Co najważniejsze, temperatura przechowywania wina powinna być jak najbardziej stabilna: wahania mogą powodować rozszerzanie się i kurczenie korka, pozwalając na wyciekanie lub wnikanie powietrza.

Butelki należy przechowywać poziomo. W przypadku butelek z korkami wino należy przechowywać poziomo w stojaku na wino. Utrzymywanie na boku pomaga utrzymać wilgotność korka, co ma kluczowe znaczenie dla długotrwałego przechowywania, ponieważ wysuszony korek może powodować wycieki i przedwczesne starzenie. Chociaż nie jest konieczne trzymanie zamykanych butelek wina na bokach, poziome przechowywanie jest również skutecznym sposobem, zapewniając maksymalną przestrzeń i łatwy dostęp.

Chroń wino przed światłem i wibracjami. Niezależnie od tego, czy przechowujesz je przez miesiące, tygodnie czy dni, trzymaj wino w ciemności tak długo, jak to możliwe. Promienie UV z bezpośredniego światła słonecznego mogą uszkodzić smak i aromat wina. Należy również trzymać je z dala od źródeł wibracji, takich jak pralka i suszarka, miejsce do ćwiczeń lub system stereo. Wibracje mogą zakłócać osadzanie się osadów w butelce, zakłócając tym samym delikatny proces, który powoduje, że wina korzystnie starzeją się.

Przechowuj wino w chłodziarce na wino, a nie w zwykłej lodówce. Jeśli nie masz miejsca do przechowywania wina, które jest stale chłodne, ciemne i wilgotne, dobrym pomysłem jest właśnie chłodziarka. W przeciwieństwie do standardowej lodówki, która utrzymuje żywność bardzo zimną i suchą, lodówka na wino utrzymuje je w temperaturze 10-15˚C i przy odpowiedniej wilgotności. Przechowywanie wina w oddzielnej lodówce pomaga również zapobiegać przenoszeniu zanieczyszczeń przez zapachy żywności. 

Jak serwować wino?

Podawaj wino w odpowiedniej temperaturze. Przygotowując się do podania przechowywanej butelki innym miłośnikom wina, poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę serwowania. Zapewnia to pełną ekspresję aromatu i smaku wina. Czerwone wino należy podawać schłodzone nieco poniżej temperatury pokojowej, między 12-19˚C. Wina czerwone z silniejszymi taninami powinny być utrzymywane na cieplejszym końcu spektrum temperatur niż lżejsze wina czerwone. Białe wino powinno być schłodzone w temperaturze między 8-12˚C. Białe wina musujące powinny znajdować się na chłodniejszym końcu tego spektrum, podobnie jak słodkie białe wina. Szampan powinien być podawany w najniższej temperaturze ze wszystkich 5-8˚C.

Podając wino, należy to robić w kieliszku, który jest przezroczysty, aby można było docenić jego kolor. Powinien być podawany w zwykłym kieliszku do wina lub kryształowym. Niektórzy lubią używać szkła o różnych kształtach do różnych rodzajów wina. Kieliszki do czerwonego wina są szersze niż inne typy i mają dużą objętość. Powodem, dla którego kieliszki do czerwonego wina są szersze, jest to, że musi być ono obracane wokół, aby wejść w kontakt z powietrzem. Pomaga w tym szerszy obszar. Szkła do białego wina są mniejsze niż kieliszki do czerwonego i mają kształt tulipana. Mniejszy obszar zapobiega zbyt szybkiemu nagrzewaniu się. Kieliszki do wina musującego są wysokie i cienkie. Dzięki temu jest chłodniejsze i pozwala na tworzenie się pęcherzyków powietrza.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania patelni?
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania patelni?
Chcesz wybrać patelnię? Tekst pomoże Ci się odnaleźć wśród licznych możliwości, które oferuje rynek.
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Jak pozbyć się muszek owocówek? Podpowiadamy skuteczne sposoby!
Co zrobić, żeby do domu nie wlatywały komary?
Co zrobić, żeby do domu nie wlatywały komary?
Nie ma nic przyjemnego w ukąszeniu komara albo w ciągłym jego bzyczeniu przy uchu. Dowiedz się, jak nie dopuścić komarów do wnętrza domu. Mamy sprawdzone sposoby!
Ostatnie wpisy